Twinkle | Digital Commerce

PostNL biedt zelfstandige pakketbezorgers baan aan

2017-05-27
180101
  • 2:02

PostNL is bereid zelfstandige pakketbezorgers in dienst te nemen. Daarmee reageert de marktleider op de felle kritiek op hun arbeidsomstandigheden. ‘Wij zijn een bedrijf van de straat en zullen altijd mee blijven veranderen’, zegt directeur pakketten Yme Pasma in de Volkskrant.

Onder de kop ‘PostNL buigt voor kritiek zzp’ers’ bericht de krant vandaag uitgebreid over de voornemens. Volgens de Volkskrant zijn ongeveer 1.150 zelfstandige pakketbezorgers van PostNL ‘door hun karige verdienmodel en grote afhankelijkheid van hun vaak enige opdrachtgever symbool geworden van schijnzelfstandigheid.’

Duurzaam bezorgmodel
Herna Verhagen, ceo van PostNL, sprak vorige maand al over het belang van een ‘duurzaam bezorgmodel’. Pasma laat vandaag weten dat de betrokken zzp’ers desgewenst een arbeidscontract krijgen aangeboden. Het animo daarvoor is onduidelijk, ook omdat nog niet bekend is hoe de contracten er precies uit komen te zien.

Over het waarom van het nieuwe beleid zegt Pasma in de krant: ‘We zitten niet in een ivoren toren. De wereld verandert, we horen wat er speelt, luisteren goed en handelen daarnaar. We zijn de grootste speler in de pakketmarkt, het kan niet zo zijn dat we dat allemaal op het spel gaan zetten, dus de kritiek gaat ons aan het hart.'

Schifting
Het is niet gebruikelijk dat een bedrijf op grote schaal zoveel zzp’ers wil aannemen. Maurice Jacobs, voorzitter van belangenvereniging Subcopartners, is te spreken over het voorstel van PostNL. 'Ik denk dat het een goede optie is’, zegt de pleitbezorger van de pakketchauffeurs in de Volkskrant. ‘Op deze manier krijg je vanzelf een schifting tussen wie in dienst wil en wie zelfstandig ondernemer wil blijven.’

Brandbrief
Vakbonden FNV en CNV reageren voorzichtig positief op het voornemen van PostNL. Eind april nog stuurde FNV Transport en Logistiek een brandbrief naar PostNL met concrete voorstellen om de situatie van pakketbezorgers te verbeteren. De bond eiste daarin dat ‘zogenaamd zelfstandige’ bezorgers ofwel een arbeidscontract krijgen, ofwel daadwerkelijk zelfstandig kunnen opereren.

‘Arbeidsomstandigheden zorgelijk’
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid concludeerde afgelopen september dat de arbeidsomstandigheden bij de acht grootste pakketkoeriersbedrijven in Nederland zorgelijk zijn, zonder uitzondering. Het gaat om DHL, DPD, FedEx, GLS, PostNL, Selektvracht (inmiddels DHL Parcel), TNT Express en UPS. De vroegere Arbeidsinspectie kondigde verscherpt toezicht aan en ze spoorde de sector aan maatregelen te nemen.

Kort daarop staakten pakketbezorgers van PostNL, DHL en UPS voor de deur van Bol.com, om aandacht te vragen voor de omstandigheden waaronder ze moeten werken. Die actie werd begin oktober gecoördineerd door FNV Bondgenoten.