Twinkle | Digital Commerce

FNV eist overleg met PostNL over pakketbezorgers

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:52

FNV Transport en Logistiek heeft PostNL een brief gestuurd met concrete voorstellen om de situatie van veel pakketbezorgers te verbeteren. De bond eist dat ‘zogenaamd zelfstandige’ bezorgers ofwel een arbeidscontract krijgen, ofwel daadwerkelijk zelfstandig kunnen opereren.

FNV noemt het, bijna twee jaar na de wilde stakingen van pakketbezorgers, ‘hoog tijd’ voor nieuwe onderhandelingen met de marktleider over de arbeidsomstandigheden waaronder zogenoemde subcontractors moeten werken. De vakbond eist op korte termijn overleg en noemt in zijn brief aan PostNL een deadline van 7 mei.

Schijnzelfstandigheid
Volgens FNV-bestuurder Reinier Stroo is er nog altijd sprake van schijnzelfstandigheid: ‘De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is. De pakketbezorgers willen daarom óf in vaste dienst óf echte zelfstandigen worden met het recht voor meerdere opdrachtgevers te werken en vrij te onderhandelen over hun tarieven.’

Echte zelfstandigen
De FNV stelt voor dat PostNL over drie jaar alleen nog werkt met ‘echte’ zelfstandigen, die meerdere reële opdrachtgevers hebben en zodoende kunnen onderhandelen over tarieven. Bovendien zouden er minimumtarieven voor hun werkzaamheden moeten gelden. Pakketbezorgers die liever in dienst treden van PostNL zouden voor 1 januari 2016 een arbeidsovereenkomst aangeboden moeten krijgen, oppert de bond. Stroo: ‘We willen niet dat werknemers en zelfstandigen met elkaar concurreren op arbeidskosten. Beide groepen leveren dan nog meer in.’

NIWO-vergunning, sociaal plan en werkdruk
Ook op een antal andere punten wil de FNV op korte termijn afspraken maken met PostNL. Onder andere over de eisen en kosten rondom de NIWO-vergunning die pakketbezorgers voor 2016 moeten halen, over een sociaal fonds voor bezorgers die door de huidige werkwijze in financiële problemen zijn gekomen en over verlaging van de werkdruk en fysieke belasting.

‘Arbeidsomstandigheden zorgelijk’
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid concludeerde afgelopen september dat de arbeidsomstandigheden bij de acht grootste pakketkoeriersbedrijven in Nederland zorgelijk zijn, zonder uitzondering. Het gaat om DHL, DPD, FedEx, GLS, PostNL, Selektvracht (inmiddels DHL Parcel), TNT Express en UPS. De vroegere Arbeidsinspectie kondigde verscherpt toezicht aan en ze spoorde de sector aan maatregelen te nemen.

Kort daarop staakten pakketbezorgers van PostNL, DHL en UPS voor de deur van Bol.com, om aandacht te vragen voor de omstandigheden waaronder ze moeten werken. Die actie werd begin oktober gecoördineerd door FNV Bondgenoten.