Twinkle | Digital Commerce

Aantal zelfstandige maaltijdbezorgers binnen jaar tijd verdubbeld

2021-05-28
1000562
  • [nieuws]
  • 1:16

Het aantal zelfstandig opererende maaltijdbezorgers is sinds corona verdubbeld. Vooral in de tweede lockdown nam het aantal bezorgers flink toe, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Nieuwssite NU.nl vroeg bij de KvK cijfers op over het aantal mensen dat als zelfstandig bezorger geregistreerd staat. Het overgrote deel daarvan zijn eenmansbedrijven van koeriers die maaltijden bezorgen van platforms als Uber Eats of Deliveroo. Aan het begin van het huidige kwartaal stonden er volgens de KvK 1.697 zelstandige bezorgers geregistreerd. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden: toen telde ons land 844 zelfstandige maaltijdbezorgers.

In werkelijkheid zal het totale aantal maaltijdbezorgers nog een stuk hoger liggen, meldt NU.nl, omdat niet iedereen bij de KvK-inschrijving specificeert dat ze aan de slag gaan als maaltijdbezorger. Bovendien werkt Thuisbezorgd niet met zelfstandige bezorgers, maar met arbeidscontracten.

De sterke toename van het aantal maaltijdbezorgers zal vermoedelijk afvlakken wanneer de weer gasten mag ontvangen. Toch past de groei ook in de stormachtige ontwikkeling die maaltijdbezorging de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Zo stonden er begin 2016 nog slechts twaalf maaltijdbezorgers geregistreerd. Begin 2019 waren dat er al 669.

Zelfstandig of in loondienst?
Of de stijging van het aantal zelfstandig opererende maaltijdbezorgers zal doorzetten is ook afhankelijk van een andere factor. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat maaltijdbezorgers van Deliveroo werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst in plaats van als zelfstandigen. Het bezorgplatform heeft laten weten in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.