Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100: mobiele pieken

2017-10-05
180101
  • 1:59

Zoals verwacht zette de opmars van mobiel shoppen in 2013 door. Voor sommige webshops in de Twinkle100 is het belang van mobiel inmiddels bijna even groot als, of zelfs groter dan dat van andere bestelkanalen.


Tekst: Rob Hartgers

Alle webshops die hun mobiele omzet (of het aandeel daarvan in de totale omzet) met de redactie deelden, rapporteren een zeer sterke groei van het mobiele kanaal. RFS Holland Holding (o.a. Wehkamp en Fonq) zag het aandeel van mobiel met 36 procent stijgen tot 57 miljoen euro, bij Thuisbezorgd.nl groeide de (nominale) mobiele omzet met bijna 78 procent en bij Worldticketshop met 44 procent. Shops die nu nog weinig mobiele omzet draaien, zoals Pathé, voorspellen dat hier snel verandering in komt.


Mobiel iDeal
Volgens de M-commerce Monitor, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Thuiswinkel.org, steeg het aantal mobiele shoppers in de tweede helft van 2013 met 80 procent tot 2,7 miljoen Nederlanders. Consumenten kochten afgelopen jaar voor 1,3 miljard euro aan producten en diensten op tablets en smartphones. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2012, toen voor 560 miljoen euro mobiel werd gekocht.

Beschikking
De belangrijkste verklaring voor de sterke groei van de mobiele aankopen is dat steeds meer Nederlanders beschikken over een smartphone of een tablet. Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK steeg het aantal tabletbezitters vorig jaar tot bijna 7 miljoen, meer dan de helft (53 procent) van de bevolking. Het aantal smartphonebezitters nam toe tot 8,5 miljoen. Een andere stimulans voor mobiel shoppen was de - langverwachte - komst van bancaire apps die mobiel iDeal ondersteunen.

Contactloos betalen
M-commerce zal de komende jaren blijven groeien. Onderzoeksbureau Forrester voorspelt dat in 2018 al 2 op de 3 online aankopen zal worden gedaan via een mobiel apparaat (nu is dat 1 op de 3). Wanneer het ‘tipping point’ wordt bereikt (het moment dat er meer mobiele transacties worden gedaan dan overige), hangt ook af van het tempo van technologische innovatie. Zo wordt veel verwacht van near field communication (nfc), zeker nu Apple chips daarvoor in zijn nieuwe iPhones verwerkt.

Twinkle100
In de Twinkle100 zijn de honderd grootste online retailers en de 30 grootste online reisverkopers van Nederland in kaart gebracht. Naast omzetcijfers bevat de Twinkle100 ook informatie over toeleveranciers, verzendkosten, betaalmethodes, sociale media-accounts en nog veel meer. U kunt de 7e Twinkle100, ruim 250 pagina’s dik, bestellen op Twinkle100.nl. Abonnees van Twinkle ontvangen de uitgave volgende week in de bus.