Twinkle | Digital Commerce

Alibaba maakt grootste Amerikaanse beursgang

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:15

Alibaba heeft bij het luiden van de New York Stock Exchange-bel zijn entree op de beursvloer gemaakt. Met een uitgifteprijs van 68 dollar per BABA-aandeel denkt de Chinese e-commerce reus ongeveer 21,8 miljard dollar op te halen. 'We hopen de wereld te veranderen, net als Microsoft ooit deed'.

Alibaba’s beursgang werd in maart van dit jaar door het bedrijf zelf aangekondigd. De grootste in de Amerikaanse geschiedenis, zo werd al maanden gespeculeerd. De marktwaarde van het e-commerce bedrijf is bij een koers van 68 dollar bijna 168 miljard dollar. Oprichter Jack Ma zei vanmiddag in een interview met CNBC te hopen over vijftien jaar de wereld net zo veranderd te hebben als Microsoft deed.

De helft van omzet is winst
Alibaba is extreem winstgevend. In het afgelopen volledige boekjaar tot maart 2014 noteerde het bedrijf een nettowinst van 3,8 miljard dollar. Dit is 45 procent van de 8,4 miljard dollar tellende omzet uit die periode.

Alibaba Group
De Alibaba Group heeft in zijn vijftienjarig bestaan verschillende websites gelanceerd, waarvan de marktplaatsen Taobao (c2c), Tmall (b2c) en Alibaba.com (b2b) de belangrijkste zijn. Ook heeft Alibaba de eigen betaaldienst Alipay, die vergelijkbaar is met PayPal, en AliExpress, een site waarop Chinese groothandels en fabrikanten verkopen aan internationale consumenten (waaronder Nederlanders).

In Twinkle 8-2014 (verschijnt op 7 oktober) leest u wat Alibaba's beursgang betekent voor (online) retailers op de Westerse e-commerce markt.