Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe afhaalpunten Albert Heijn allemaal in winkels

2017-11-08
180101
  • 2:21

Albert Heijn opent volgende week 10 nieuwe Pick Up Points voor online bestelde boodschappen. Ze bevinden zich allemaal in eigen winkels van de supermarktketen. Stand alone afhaalpunten, los van winkels, komen er voorlopig niet bij.

Dat laat woordvoerder Lukas Burgering desgevraagd weten aan Twinkle.

Heemstede
Albert Heijn opende eind 2012 zijn eerste ‘Pick Up Point’ voor online bestelde boodschappen in Heemstede. Er kwam snel een aantal afhaalpunten bij, maar daarna stokte de aanwas. Volgende week openen er op één dag echter tien nieuwe ‘PUP’s’ in bestaande winkels.

In de winkel
Momenteel zijn er zestien algemeen toegankelijke PUP’s in Nederland, stand alone zoals in Heemstede, bij of in bestaande supermarkten. Zo is het in Katwijk (zie foto hieronder), Amstelveen en Heemskerk al mogelijk om online bestelde boodschappen in de winkel op te pikken.

Verder kreeg onder andere Schiphol een afhaalpunt van AH, dat ook een oppikplek creëerde in een kantoor van Capgemini. In Zaltbommel werd de eerste PUP geopend bij een supermarkt van een franchiser. Dat is alweer ruim een jaar geleden.

Waardering
Albert Heijn maakt vandaag dus bekend dat er volgende week woensdag tien afhaalpunten in vestigingen bijkomen, onder andere in Amsterdam, Badhoevedorp, Lelystad, Almere en Huizen. Het gaat zonder uitzondering om eigen winkels van Albert Heijn, niet om winkels van franchisenemers. Woordvoerder Burgering: 'We hebben gemerkt dat consumenten boodschappen graag ophalen in de winkels en we zullen de ervaringen opnieuw gaan inventariseren. Afhankelijk van lokale behoeften kunnen we een PUP in de winkel, bij de winkel of stand alone openen.' Voor de laatste categorie staat momenteel geen opening op de rol, aldus Burgering, maar dat wil niet zeggen dat er geen losse PUP's meer bij zullen komen. 'En de huidige stand alones blijven gewoon draaien.'

Voorraad
De boodschappen die afhalers bij Albert Heijn bestellen, komen niet uit de winkel, maar uit een van de drie Home Shop Centers van de keten; deze fulfilmentcentra bevinden zich in De Meern, Rotterdam en Almere en ze herbergen ieder ruim twintigduizend verschillende producten. Orders bij Albert Heijn, maar ook bij Etos en Gall & Gall, komen binnen 24 uur klaar te liggen in de nieuwe in-store PUP’s.

Overigens doet het gros van de Albert Heijns al dienst als afhaalpunt voor bestellingen bij Bol.com, net zoals enkele tientallen winkels van Ahold’s drogisterijketen Etos dat doen. Voor deze click & collect activiteiten werkt de aanvoerder van de Twinkle100 samen met Kiala.

Ah-afhaalpunt.nl
Ook als Albert Heijn volgende week de tien nieuwe eigen PUP’s heeft geopend, zijn er meer ‘officieuze’ afhaalpunten die supermartondernemers zelf hebben opgetuigd; bij Ah-afhaalpunt.nl waren begin deze maand al 35 winkels aangesloten, vertelde franchisenemer Rob Geraets aan Twinkle. Hij verwacht dat eind dit jaar 75 tot 100 van AH’s franchisers op het concept zijn aangehaakt.

NB: Adriaan Thierry, hoofdverantwoordelijk voor e-commerce bij Ahold, is keynote speaker op Shopping Today. Het congres (programma) vindt op 23 september plaats in de Fabrique bij Utrecht.