Twinkle | Digital Commerce

Steeds meer eigen afhaalpunten van AH-franchisers

2017-05-27
180101
  • 2:24

Een groeiend aantal franchisenemers van Albert Heijn biedt op eigen houtje click & collect aan. Bij Ah-afhaalpunt.nl zijn al 31 winkels aangesloten, van het Limburgse Panningen tot Hoogeveen. Een franchiser in Lelystad heeft afhaalpunten geopend bij Hajé en Délifrance.

Albert Heijn introduceerde anderhalf jaar geleden zijn eerste ‘Pick up Point’ voor online bestelde boodschappen in Heemstede. Inmiddels zijn er 15 algemeen toegankelijke ‘PUP’s’ in Nederland, stand alone, bij of in bestaande supermarkten. Onder andere Schiphol kreeg een afhaalpunt van AH, dat ook een oppikplek creëerde in een kantoor van Capgemini. In Zaltbommel werd de eerste PUP geopend bij een supermarkt van een franchiser.

‘In de basis geen probleem’
Veel andere franchisenemers willen niet wachten tot het AH-hoofdkantoor een PUP aan hun winkel knoopt. Zij bieden steeds vaker zelf click & collect aan. Zaandam vindt dat ‘in de basis geen probleem’, aldus een woordvoerder tegen Distrifood, ‘maar we willen voorkomen dat de online klant in verwarring wordt gebracht.’ Het supermarktbedrijf ziet graag dat franchisers hun service afstemmen op de landelijke afhaalpunten.

Ah-afhaalpunt.nl
Momenteel is dat niet het geval. Het online assortiment en het minimale bestelbedrag verschillen bijvoorbeeld bij Ah-afhaalpunt.nl, waar franchisenemer Rob Geraets inmiddels al tientallen collega’s voor interesseerde. Hij verwacht dit jaar nog de grens van vijftig winkels te overschrijden. Geraets zelf biedt webshoppers sinds afgelopen de zomer de optie om vierentwintig uur per dag boodschappen af te halen bij zijn supermarkt in Panningen. Hij sloot daartoe een overeenkomst met kluisconcept De Buren, los van AH’s hoofdkantoor.

Afhaalpunt langs de snelweg
AH Voorhof uit Flevoland is een van de partijen die samenwerkt met Geraets. Eigenaar Andrew Vosselman had onlangs een landelijke primeur met de opening van een afhaalpunt aan de snelweg, langs de A6 bij wegrestaurant Hajé De Lepelaar. De opening werd verricht door de Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek. Ook op een andere vestiging van Hajé, bij een Délifrance op een industrieterrein in Lelystad en bij Vosselmans winkel kunnen webshoppers terecht om boodschappen af te halen.

‘Er moet een oplossing komen’
Een krachtige reactie van Albert Heijn op de afhaalinitiatieven laat op zich wachten, maar zal vermoedelijk niet uitblijven; in Twinkle zei woordvoerster Dagna Hoogkamer begin dit jaar dat Albert Heijn zich beraadt op stappen tegen de ondernemers: ‘We willen verwarring voor consumenten voorkomen en een eenduidige online service bieden, denk bijvoorbeeld aan het assortiment, aan minimale bestelbedragen, aan betaalmethoden et cetera. We willen geen afbreuk doen aan het enthousiasme van de ondernemer, maar klanten zullen denken dat Ah-afhaalpunt.nl vanuit AH is gedreven en dat is niet zo. Er zal een oplossing moeten komen.’

PUP’s bij franchisers
Hoogkamer zei erbij dat Albert Heijn bezig was afspraken te maken met het franchisebestuur over de uitrol van Pick Up Points bij franchisenemers. Dat heeft nog niet tot de opening van nieuwe PUP’s geleid.

Lees ook: