Twinkle | Digital Commerce

E-books tekenen voor kwart online boekverkopen

2017-11-08
180101
  • 1:13

Online boekverkopers in Nederland slijten meer dan een kwart (26 procent) van hun boeken als e-book. Volgens distributeur CB telt ons land 167 aanbieders op de markt voor e-books, waaronder Bol.com, Kobo en Google.


CB, voorheen het Centraal Boekhuis, deelt vandaag cijfers over de toenemende populariteit van e-books in Nederland. Het bedrijf nam de verkoop van e-books in de afgelopen twaalf maanden onder de loep en zette die af tegen de verkoop van gedrukte exemplaren.

Papier nog veruit het populairst
Het aandeel van e-books op de online boekenmarkt ligt op 26 procent, en daarmee is het ruim vijf keer zo groot als dat op de gehele boekenmarkt; overall werd 4,7 procent van alle verkochte titels als e-book aangekocht, dus één op de eenentwintig boeken:

Twee op de vijf titels digitaal beschikbaar
Volgens CB zijn er inmiddels 33.344 boektitels van 212 verschillende uitgeverijen als e-book verkrijgbaar. Daarmee zijn ongeveer twee op de vijf papieren boeken ook digitaal ter lezen, meestal in ePub2-formaat:

Nieuwe markten
Mede door de digitalisering van de boekenmarkt gooide CB het roer om. Het bedrijf uit Culemborg ging zich niet alleen succesvol bemoeien met de verkoop van e-books, ook stapte het in nieuwe markten. Sinds ongeveer twee jaar is CB actief als fulfilmentpartij voor de mode- en zorgbranche.
  
NB: Amazon lanceerde afgelopen week een 'all you can eat' model voor e-books: Kindle Unlimited.