Twinkle | Digital Commerce

Amazon houdt pakket vast tot aan last mile

2017-05-27
180101
  • 1:31

Amazon heeft de afgelopen weken acht sorteercentra geopend, die pakketbezorging in de Verenigde Staten sneller en overzichtelijker moeten maken. De online retailer neemt zo meer regie over het bezorgproces.


Amazon opende de afgelopen tijd sorteercentra in Atlanta, Dallas, Houston, Phoenix, Avenel, Hebron, San Bernardino en Kent. Op deze laatste locatie kreeg een journalist van The Seattle Times een rondleiding door Amazon’s VP in de Verenigde Staten, Mike Roth. Hij schrijft in een uitgebreid verslag dat Amazon de sorteercentra onder andere in wil zetten om zondagbezorging en next day delivery eenvoudiger mogelijk te maken.

Sorteren
De online orders worden in Amazon’s landelijke distributiecentra (dc's) gepickt en gepackt, om vervolgens naar de sorteercentra te worden gebracht. Vanuit daar worden de pakketten gesorteerd op zip code en per pallet afgeleverd bij lokale postkantoren van (nu alleen nog) de U.S. Postal Service.

Niet afhankelijk
Voorheen vervoerden onder andere FedEx en UPS alle pakketten vanuit Amazon’s dc’s, om deze zelf op postcode te sorteren. Dit deel van het verzendproces wil de pure player nu dus ook in eigen hand hebben. Amazon koestert de ambitie om de logistiek van orders te stroomlijnen en minder afhankelijk te zijn van externe partijen. Afgelopen kerstperiode verloor het bedrijf bijvoorbeeld veel klantkrediet, omdat vervoerder UPS cadeaus niet op tijd wist te leveren. Dit wil Amazon in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.

Bezorgbusjes
Het bedrijf maakte eerder al plannen bekend om ook de last mile voor eigen rekening te nemen. Amazon test daartoe momenteel een eigen bezorgservice in San Francisco. Als Amazon deze plannen doorzet, gaat het onder andere concurreren met staatsagentschap USPS, met FedEx, met UPS en met Deutsche Post DHL, dat de ogen nadrukkelijk richt op pakketbezorging in de VS. Same day delivery op grote schaal zou realistischer worden als Amazon de bezorging geheel in eigen hand neemt.