Twinkle | Digital Commerce

Logistieke innovatie noodzaak voor groei e-commerce

2017-05-26
180101
  • 2:01

Wanneer je een online winkel hebt of bij een online winkel werkt die fysieke producten verkoopt, is de kans groot dat één van je grootste kostenposten het geheel aan logistiek is. Onder logistiek veeg ik dan even alles samen wat te maken heeft met de handling en bezorging van je product.

De uitdaging van logistieke kosten wordt steeds groter naarmate de gemiddelde prijs van de producten die je verkoopt lager wordt. Dit heeft alles met het gangbare fulfilment model te maken. Dit model is gebaseerd op activity based costing, ofwel je betaalt voor alle handelingen die worden verricht. Mooi, zou je zeggen, ware het niet dat er veel activiteiten zijn en daarover vaak nog eens verschillende staffels zodat het al snel een complex geheel wordt.

Zelf heb ik met Truus.nl ervaring met erg goedkope producten. Onze artikelen hadden een gemiddelde verkoopprijs van minder dan 5 euro. Een van onze belangrijkste KPI’s destijds waren de gemiddelde picking-kosten per product; in het begin een ondergewaardeerd cijfer tot we er achter kwamen dat we alleen aan het in de doos stoppen van onze producten al bijna 20 procent van de verkoopprijs kwijt waren. Beginnersfout? Of te weinig verstand van zaken betreffende logistiek? We hadden zeker nog wel wat te leren in logistiek. Maar in de afgelopen anderhalf jaar heb ik veel partijen dezelfde fout zien maken of werd hetzelfde over het hoofd gezien. Dit troost me - wij waren dus niet helemaal stom. Het lijkt niet zozeer alleen aan de kunde te liggen van de winkeliers, want ik denk eerlijk gezegd dat het merendeel van de online winkels met deze uitdaging te maken heeft.

Er zou wel wat innovatie plaats mogen vinden in de logistieke dienstverlening, zowel in het kostenmodel als in de manier van werken. De grootste innovatie hierin is misschien wel transparantie. Logistieke contracten zijn zo complex opgezet dat een raket op de maan zetten nog makkelijker lijkt. Samenwerken (winkelier en logistiek dienstverlener) aan groei in volume moet op langere termijn voor iedereen meer geld opleveren en is uiteindelijk een veel leuker spelletje.

Christian van Someren is e-commerce ondernemer. Voorheen was hij managing partner bij Truus.nl en werkte hij geruime tijd bij Procter & Gamble.

Dit blog verscheen eerder als column in Twinkle 5-2014.

Meer over logistiek hoort u tijdens Logistiek & E-commerce op donderdag 19 juni in Hotel Houten te Utrecht.