Van de kleine zestigduizend webwinkels in Nederland draait een minderheid op content management systemen (cms) of kant-en-klare e-commerce software, heeft Casengo althans geïnventariseerd. Shops op dedicated e-commerce platforms laden het snelst.
Dat blijkt uit de ‘Casengo Webwinkel Monitor 2014’. Het Nederlandse bedrijf in servicesoftware telde eind 2013 in totaal 59.320 Nederlandse webwinkels, 31 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Casengo groeit het aantal online winkels het aantal fysieke winkels binnen twee jaar voorbij.
Het gros van de ongeveer veertienduizend webwinkels die er afgelopen jaar bijkwamen in Nederland draait op een cms of kant-en-klare softwareoplossing. Toch zijn er momenteel nog altijd meer ‘vanaf scratch gebouwde shops’, aldus Casengo:
Laadtijden
Casengo constateert dat de webshops op e-commerce platforms veruit het snelste laden, terwijl cms-webshops langzamer laden dan gemiddeld:
Facebook
Voor de webwinkelmonitor maakte Casengo gebruik van scraping en daarnaast werden vragen voorgelegd aan webwinkeliers via SurveyMonkey. Hieruit haalde het bedrijf dat ruim vier op de vijf Nederlandse webshops (n=1.513) een Facebook-pagina in de lucht houden, voornamelijk ten behoeve van merkpromotie en community building:
U kunt de ‘Casengo Webwinkel Monitor 2014’ hier downloaden.
Dat verbaasd mij toch enigzins, had verwacht dat er meer met een standaard CMS gemaakt zouden zijn.
Best wel jammer dat Casengo & SeoShop dezelfde inversteerder hebben, en geen echte cijfers gebruiken.. Volgens mij is dit niets meer dan een ordinaire marketing stunt van SeoShop.
Had gedacht dat Twinkel de feiten wel eerst zou checken voordat er dingen live gezet zouden worden.
@Brand: zoals hierboven aan lezers wordt medegedeeld, berust de informatie op 'scraping' door Casengo. Dat is wat mij eerder aan de telefoon werd verteld. Nadere informatie ontving ik niet. Wedervraag: waar maak je uit op dat de informatie niet klopt?
@Arjan, Als BiedMeer al meer dan 35000 webwinkels heeft en volgens het onderzoek zijn het aantal cloud webwinkels: 59320. Dan kan deze informatie al niet kloppen qua procentuele aantallen.. Tevens is dan nog stees het feit dat Casengo onderdeel is van de inversteringspartij van SeoShop dus kan het onderzoek al nooit honderd procent oprecht zijn.. http://www.henq.nl/portfolio/
Zelf ben ik niet echt "thuis" in het wereldje van scraping, maar zou zeer benieuwd zijn naar de legetieme aantallen en de manier waarop Casengo te werk is gegaan, voor mijn gevoel klopt dit niet helemaal.
@Brand. Jammer dat je anoniem reageert en het onderzoek in twijfel trekt… Net als Thuiswinkel.org (http://www.thuiswinkel.org/aantal-thuis-en-webwinkels-in-nederland) hebben wij in ons onderzoek gekeken naar de meer serieuze webshops in Nederland. Door te twijfelen aan de cijfers van Casengo, twijfel je ook aan de cijfers van Thuiswinkel.org - en Thuiswinkel heeft niet dezelfde investeerder als SEOShop en Casengo :-) Het klopt inderdaad dat henQ een investeerder is in SEOShop en Casengo. Het onderzoek was al uitgevoerd voordat henQ ging investeren in Casengo, en SEOShop is sowieso totaal niet betrokken geweest bij het onderzoek. Voor meer info kan je ons altijd bereiken op onderstaand e-mailadres - of bel ons op 088 548 32 50.
Heb het verslag gelezen, maar had wel een aantal vragen:
-waarom staat Prestashop bij de e-commerce en Magento onder de CMS-systemen.
-Snelheid heeft niet altijd direct met het systeem te maken, maar meer met de hosting. Draai je een zwaar systeem als Magento op goedkope shared hosting of draai je een eenvoudige website op een snelle server, die ook bijvoorbeeld nog gebruik maakt van een cdn.
- Ook valt het me op dat ik Joomla als webshop niet vaak zie voorbij komen, maar oscommerce en opencart des te meer. Juist deze twee ontbreken weer in het overzicht.