Twinkle | Digital Commerce

Casengo: meeste Nederlandse webwinkels maatwerk

2017-11-09
180101

Van de kleine zestigduizend webwinkels in Nederland draait een minderheid op content management systemen (cms) of kant-en-klare e-commerce software, heeft Casengo althans geïnventariseerd. Shops op dedicated e-commerce platforms laden het snelst.

Dat blijkt uit de ‘Casengo Webwinkel Monitor 2014’. Het Nederlandse bedrijf in servicesoftware telde eind 2013 in totaal 59.320 Nederlandse webwinkels, 31 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Casengo groeit het aantal online winkels het aantal fysieke winkels binnen twee jaar voorbij.

Het gros van de ongeveer veertienduizend webwinkels die er afgelopen jaar bijkwamen in Nederland draait op een cms of kant-en-klare softwareoplossing. Toch zijn er momenteel nog altijd meer ‘vanaf scratch gebouwde shops’, aldus Casengo:
 

Uit bovenstaande figuur volgt dat WordPress het populairste systeem is onder Nederlandse webwinkeliers, met ruim zesduizend shops, gevolgd door SEOshop, waarop ruim 4.500 shops draaien.

Laadtijden
Casengo constateert dat de webshops op e-commerce platforms veruit het snelste laden, terwijl cms-webshops langzamer laden dan gemiddeld:
 

Facebook
Voor de webwinkelmonitor maakte Casengo gebruik van scraping en daarnaast werden vragen voorgelegd aan webwinkeliers via SurveyMonkey. Hieruit haalde het bedrijf dat ruim vier op de vijf Nederlandse webshops (n=1.513) een Facebook-pagina in de lucht houden, voornamelijk ten behoeve van merkpromotie en community building:

Klachten en complimenten
Uit een andere peiling met SurveyMonkey (n= 200) valt op te maken dat webwinkels veel sneller en vaker reageren op e-mails met klachten dan op e-mails met complimenten:

U kunt de ‘Casengo Webwinkel Monitor 2014’ hier downloaden.