Twinkle | Digital Commerce

Best Buy gaat weborders vanuit winkels verzenden

2017-11-08
180101

Best Buy gaat producten vanuit winkels naar webshoppers sturen als ze niet meer in de verzendmagazijnen aanwezig zijn. De oplossing kan Amerika’s grootste keten in consumentenelektronica tientallen miljoenen dollars omzet schelen.
 
In navolging van onder andere Macy’s, Nordstrom, Toys 'R Us en Walmart zet Best Buy zijn winkelnetwerk in als fulfilmentkanaal. Het gaat volgens Internet Retailer in eerste instantie om een test in 50 filialen, die bij succes landelijk wordt uitgerold.

Minder nee
Winkelvoorraden worden alleen aangesproken als producten niet meer aanwezig zijn in fulfilmentcentra van Best Buy, van waaruit online orders normaliter worden verzonden. Nu nog moet de keten 2 tot 4 procent van de webshoppers ‘nee’ verkopen omdat producten niet leverbaar zijn. In 80 procent van deze gevallen ligt het gewilde artikel nog wel in een van de winkels van de keten, aldus CEO Hubert Joly. De nieuwe oplossing kan al snel tientallen miljoenen dollars omzet ‘binnenboord’ houden.

Renew Blue
De pilot vindt plaats in het kader van Renew Blue, het ambitieuze verbeterprogramma van Best Buy. Het plan voorziet in sluiting van een aantal winkels, beperking van kosten en training van personeel. Geïnvesteerd wordt er met name in online; er gaat extra geld naar SEA en SEO om de vindbaarheid te vergroten. Verder zal de interne zoekfunctionaliteit worden verbeterd, net als de productaanbevelingen op Bestbuy.com. Ook worden afhalers van weborders gestimuleerd om in de winkel extra aankopen te doen.

Best Buy
Best Buy zag zijn grote concurrent Circuit City in 2009 kopje onder gaan, maar het heeft desondanks moeite de crisis en de online concurrentie het hoofd te bieden. In eigen land daalde de overall omzet het afgelopen kwartaal met 10 procent, rapporteert The Guardian. De e-commerce omzet groeide wel, met 16,3 procent ten opzichte van dezelfde 13 weken vorig jaar, tot 498 miljoen dollar. Met een permanente laagste prijsgarantie wapent de keten zich sinds begin dit jaar tegen showrooming.

Weg uit Europa
Onlangs werd bekend dat  Best Buy zich helemaal terugtrekt van de Europese markt, door Best Buy Europe te verkopen aan het Britse Carphone Warehouse. Met dat bedrijf werd in 2008 een joint venture opgetuigd.