Twinkle | Digital Commerce

SEO-dokters bezoeken Taartenland.nl

2017-05-28
340228
  • 4:12

De SEO-dokters geven u, door middel van SEO site clinics, advies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Meerdere webshops hebben zich gemeld voor controle. In dit artikel vindt u de adviezen van de SEO-dokters voor één van de aanmeldingen: Taartenland.nl.

Tekst: Eduard Blacquière, Corné Hoogendoorn, Martin Joosse en Dylan Mouthaan

De adviezen van de SEO-dokers zijn gericht op een specifieke webshop, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.

Zoekgedrag
Op Taartenland.nl kan een bezoeker online een taart bestellen en thuis of
op kantoor laten bezorgen. Het zoekwoord ‘taart bestellen’ is voor Taartenland.nl veruit het belangrijkste zoekwoord. Toch kan het geen kwaad om het zoekgedrag verder te onderzoeken. Dit kan door middel van Google’s hulpprogramma voor zoekwoorden, een tool binnen AdWords om het zoekvolume op woorden te achterhalen en ideeën op te doen welke gerelateerde zoekwoorden de doelgroep gebruikt binnen Google. Om de tool te benutten is een Google AdWords-campagne niet nodig. In het hulpprogramma is te zien dat de doelgroep naast het woord ‘taart bestellen’ ook zoekt op dit woord in combinatie met woorden zoals de plaats of eigenschappen van een taart, bijvoorbeeld ‘een taart met foto’.


Relevantie
De belangrijkste voorwaarde om te worden gevonden in Google is relevantie. Weet u welke zoekwoorden uw doelgroep gebruikt? Pas dan uw website daarop aan, zodat er voor elk woord een pagina is die hier volledig op aansluit. Taartenland.nl wil een pagina die aansluit op het woord ‘taart bestellen’. Omdat de hele website hierover gaat, is de meest logische pagina de homepage. Vanuit de homepage wil Taartenland.nl de website uitbreiden met pagina’s over de soorten taart, eventueel met eigenschappen en een pagina over een ‘taart bestellen met foto’. De navigatiestructuur kan er als volgt uitzien:

Pagina’s voor het bestellen van een taart in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of andere plaatsen zijn bewust niet opgenomen in de structuur. Een pagina ‘taart bestellen Den Haag’ zou in grote lijnen identiek zijn aan een pagina ‘taart bestellen Amsterdam’ en voegt daarom weinig toe aan de website. Biedt u een dienst of product aan waarbij lokale informatie wel iets kan toevoegen, neem dit dan ook zeker in uw website op.

Belangrijke elementen
De content op een pagina heeft grote invloed op hoe relevant Google de pagina vindt op een bepaald zoekwoord. Daarbij spelen de volgende elementen een belangrijke rol: titel, kop en subkoppen en tekst

Titel
Zorg dat het zoekwoord voor een pagina aan het begin van de titel staat. Voor de titel is ruimte voor ongeveer zeventig karakters (inclusief spaties). In het geval van Taartenland.nl kan de titel beter door te beginnen met het zoekwoord ‘taart bestellen’.


Kop en subkoppen
Zorg dat het zoekwoord terugkomt als H1 (kop) van de pagina. Gebruik het zoekwoord en de synoniemen ook in subkoppen. De kop is in dit geval prima!


Tekst
Relevantie is geen exacte wetenschap, maar als richtlijn kunt u drie tot vijf keer het zoekwoord laten terugkomen in een tekst van minimaal tweehonderd woorden. Belangrijk is dat de tekst ook prettig leest voor uw bezoekers. Op de homepage van Taartenland.nl komt de zoekterm ‘taart bestellen’ niet exact terug in de tekst. Advies: verwerk dit minimaal drie tot vijf keer in de tekst.

Relevante links
Zijn alle pagina’s geoptimaliseerd, dan bepaalt de autoriteit van de pagina’s en de website of u in zoekmachines boven of onder de concurrent staat. Een pagina optimaliseren op een zoekwoord kan uiteindelijk iedereen, maar u bent afhankelijk van anderen om online als autoriteit te worden gezien. En dat is precies het belangrijkste punt voor Taartenland.nl. Een belangrijke indicator voor de online autoriteit is het aantal links naar de website. Vergeleken met Gefelicitaart.nl (de #1 in Google op taart bestellen) is er nog een grote slag te slaan door Taartenland.nl:
Aantal links:
•    Gefelicitaart.nl: 6.863
•    Taartenland.nl: 1.703

Natuurlijk speelt het een rol waar de links vandaan komen en in welke context ze staan. Een relevante link van een bekende bakker zegt meer dan een link van een persoonlijk weblog van een kennis. Bij de inkomende links voor Taartenland.nl zijn veel links van bakkers te zien. Dit zijn prima en relevante links. Benader alle bakkers waar een samenwerking mee is voor de levering van taarten met het verzoek een link op te nemen. Links binnen uw eigen netwerk zijn relatief eenvoudig te regelen.

Ideeën
Naast het vragen om links is het opzetten van een ‘link bait’ een effectieve strategie. Dit is het creëren van content die zo interessant, leuk of bijzonder is dat andere websites er uit zichzelf een link naar plaatsen. Creativiteit is hierbij belangrijk en lang niet altijd is een idee succesvol. Bedenk vooraf van wie u een link wilt, benader personen achter deze website en betrek ze in het creëren van de content. Ideeën: een recordpoging om de grootste taart te bakken, een recordpoging of wedstrijd wie de meeste taarten kan gooien, een taartengevecht en dergelijke. Zet een aparte pagina op met foto- en videomateriaal. Zorg daarnaast dat het niet ongemerkt voorbijgaat, maar benader journalisten en bloggers persoonlijk en vooraf.
 
Eduard Blacquière, Corné Hoogendoorn, Martin Joosse en Dylan Mouthaan zijn werkzaam als SEO-specialisten bij OrangeValley.

____________________

Uw webshop laten nakijken?
Wilt u dat de SEO-dokters uw webshop nakijken en praktische verbetertips geven? Meld uw webshop dan aan via: redactie@twinklemagazine.nl.
____________________

Tip van de week
Wilt u meer praktische SEO-tips? Kijk dan op Orangevalley.nl/seo-dokter en volg de SEO-dokters op Twitter.
____________________

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 10-2012.