Twinkle | Digital Commerce

Terug naar de basis

2017-05-28
180101
  • 3:16

De SEO-dokters geven u, door middel van SEO site clinics, advies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. In dit artikel vindt u de adviezen van de SEO-dokters voor Hollandoncanvas.nl.

Tekst: Hester van Schaik

De adviezen van de SEO-dokters zijn gericht op een specifieke webshop, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.

Zoekgedrag doelgroep
De webshop Hollandoncanvas.nl is gespecialiseerd in canvasdoeken met afbeeldingen van steden. Naast Hollandse steden biedt de site ook doeken aan in de categorieën ‘wereldsteden’, ‘natuur’ en ‘fotokunst’ op canvas, dibond en fotoposter. De belangrijkste voorwaarde om te worden gevonden in Google is relevantie. Relevantie in zowel tekst en afbeeldingen als sitestructuur en externe links. Houd bij het aanpassen van de teksten rekening met het zoekgedrag van de doelgroep. Pas de website daarop aan, zodat er voor elk woord een pagina is die daar weer op aansluit.

Een hulpmiddel om het zoekgedrag van uw doelgroep te onderzoeken is Google’s hulpprogramma voor zoekwoorden. Dit is een tool binnen AdWords om het zoekvolume op woorden te achterhalen en om uit te vinden welke alternatieve zoekwoorden de doelgroep gebruikt. Er zijn verschillende zoekwoorden voor het zoeken naar canvas binnen een zoekmachine, bijvoorbeeld: ‘canvas foto’, ‘foto op canvas’, ‘canvas schilderij’. Voor dit zoekgedrag dient u content te maken. Zo is de pagina bij afbeelding 1 geoptimaliseerd op het woord ‘canvas’. De gebruiker heeft door het bekijken van de website door dat het hier gaat om foto’s op canvas. Maar voor Google is het woord canvas ook in een andere context te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische televisiezender Canvas, CanvasHolidays‎ en het materiaal canvas. Het is daarom aan te raden om de pagina bij afbeelding 1 te schrijven voor ‘canvas foto’.

Hoofdregels
- Zorg dat het zoekwoord voor een pagina in het begin van de titel staat. Voor de titel is ruimte voor ongeveer zeventig karakters (inclusief spaties).
- Geef de pagina een relevante meta description mee. Deze beschrijving wordt door Google in de zoekresultaten weergegeven. Als een gebruiker op zoek is naar een canvasdoek, zijn ‘poster’ en ‘dibond’ minder belangrijk (zie afbeelding 2).


- Met headers kunt u op paginaniveau aangeven waar de pagina over gaat en wat het belangrijkste onderwerp is. Met name voor zoekmachines is dit belangrijk. Pas de headers aan aan de hand van het zoekgedrag van de doelgroep. Een zoekwoord kan ook een combinatie zijn van meerdere woorden.
- Met interne links kunt u pagina’s aan elkaar linken; dit kunt u op verschillende manier doen. De interne links zijn vaak te vinden in het navigatiemenu en/of in de footer. In het geval van Hollandoncanvas.nl staan deze interne links vooral in de bodytekst (zie afbeelding 3).


- Pas de interne links ook aan aan het zoekgedrag van de doelgroep. ‘Canvas doeken’ verwijst nu naar de bovengenoemde pagina ‘Canvas’. Door dit beide te veranderen in de combinatie ‘canvas foto’ wordt de vindbaarheid verbeterd. Het is niet verstandig om bij interne links verschillende benamingen te gebruiken.

Deze tips gelden ook voor de andere pagina’s van de website. Ga op zoek naar de relevante zoekwoorden en pas daarop de teksten en links aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de pagina http://www.hollandoncanvas.nl/natuur/bloemenenplanten. Deze pagina is geoptimaliseerd op de woorden ‘bloemen’ en ‘planten’. Dat het hier om fotodoeken gaat, komt pas in de zesde regel ter sprake.

Autoriteit vergroten
De genoemde stappen hebben het grootste effect op de vindbaarheid van Hollandoncanvas.nl. Als deze stappen zijn genomen, is de volgende stap het vergoten van de autoriteit. Dit kan onder meer worden gerealiseerd door het uitbreiden van het aantal links. Hollandoncanvas.nl werkt samen met verschillende fotograven. Een aantal van deze fotograven heeft een eigen website. Benader alle fotograven waarmee een samenwerking is met het verzoek een link op te nemen. Links binnen uw eigen netwerk zijn relatief eenvoudig te regelen.

Hester van Schaik is consultant bij OrangeValley.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 6-2013.