Twinkle | Digital Commerce

SEO-dokters bezoeken Speelgoedvallei.nl

2017-05-28
180101
  • 3:31

De SEO-dokters geven u, door middel van SEO site clinics, advies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Meerdere webshops hebben zich gemeld voor controle. In dit artikel vindt u de adviezen van de SEO-dokters voor een van de aanmeldingen: Speelgoedvallei.nl.

Tekst: Ronald Voorbergen

De adviezen van de SEO-dokters zijn gericht op een specifieke webshop, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.

Leer van andere
De webshop Speelgoedvallei.nl is gespecialiseerd in kinderspeelgoed van nul tot en met vier jaar. Speelgoedvallei.nl wordt momenteel nog niet goed gevonden in de zoekresultaten van Google. Belangrijke zoektermen voor de online winkel (denk aan speelgoed, spelletjes, buitenspeelgoed en kinderspeelgoed) scoren niet in de top vijftig van de zoekresultaten. Gekeken naar de concurrentie op het gebied van speelgoed is dit niet vreemd. Bekijk daarom hoe de concurrentie zoekmachineoptimalisatie aanpakt. Probeer daarvan te leren. Ook de volgende adviezen en quick wins zullen Speelgoedvallei.nl helpen bij een betere ranking in de zoekresultaten.

De structuur vormt de basis voor een zoekmachinevriendelijke website. De kansen voor het verbeteren van de structuur van Speelgoedvallei.nl liggen voornamelijk in de navigatie, de breadcrumbs en de url-structuur.

Voor een website is het van belang om een duidelijke navigatie te hebben waarin het aanbod van de webshop terugkomt. Voor Speelgoedvallei.nl zijn dit diverse soorten speelgoed. De hoofdnavigatie en de secundaire navigatie komen goed met elkaar overeen. Door in de hoofdnavigatie een dropdownmenu toe te voegen, kan een bezoeker zich makkelijker door de webshop begeven. Op dit moment staat de dropdown in de secundaire navigatie en dat zal niet voor iedereen duidelijk zijn. Een aanvullend advies is om op de categoriepagina’s een top vijf van meest verkochte producten of vergelijkbare producten toe te voegen. Deze verwijzen dan naar de belangrijkste producten binnen de categorie.

Ter ondersteuning van de navigatie zijn er breadcrumbs aanwezig - ook wel kruimelpaden genoemd. Hierdoor kan een bezoeker goed overzien waar hij zich bevindt op de website. Voor Speelgoedvallei.nl is er nog ruimte om dit te optimaliseren. Als een bezoeker nu op een product (zeg ‘brandweer knutselen’) klikt, valt de categoriepagina (‘kleuterspeelgoed’) uit de breadcrumb (zie afbeelding 1). Het is aan te raden om de breadcrumbs uit te breiden door de categoriepagina erin op te nemen, zodat de bezoeker weet waar hij zich bevindt in de webshop.

De url-structuur is erg belangrijk binnen SEO. Door een streepje in de url (http://www.speelgoedvallei.nl/babyspeelgoed-nijntje-c-58_283.html) is de url-opbouw niet duidelijk, waardoor de hiërarchie binnen de website onoverzichtelijk is. Het advies is om een leesbare en gestructureerde url te hanteren bijvoorbeeld: www.speelgoedvallei.nl/babyspeelgoed/nijntje. Hier kunnen zoekmachines beter mee uit de voeten.

Quick wins
Voor Speelgoedvallei.nl zijn er een aantal on page quick wins te behalen. Onder meer op het gebied van header tags, afbeeldingen, interne linkjes en trefwoorden.

Op het gebied van header tags liggen er nog kansen voor Speelgoedvallei.nl. Bij header tags wordt er op paginaniveau aangegeven wat belangrijk is en waar de pagina over gaat. Deze tags zijn te verdelen in zes niveaus. Op dit moment geeft Speelgoedvallei.nl niet op elke pagina een invulling aan de H1. Het advies is om eerst de belangrijkste pagina’s binnen de webshop op te pakken, zoals de homepage en de categorie- en productpagina’s. Kies per pagina een andere H1.

Speelgoedvallei.nl is hier al goed mee bezig geweest. De afbeeldingen zijn geüpload met een bestandsnaam (het productnummer) en de alt-teksten zijn ingevuld (waar gaat de afbeelding over). Let op dat de content op een pagina relevant is aan de afbeelding.

De structuur van de webshop is niet optimaal waardoor er kansen zijn voor het verbeteren van de interne linkjes. Een Google-spider zoekt een weg door de website en laat zich leiden door interne linkjes. Door intern te linken kunnen bezoekers zich ook beter binnen de webshop verspreiden. Op dit moment staat er op de homepage en op de categoriepagina’s van Speelgoedvallei.nl alleen platte content. Via het menu aan de linkerzijde kunnen bezoekers doorklikken in de webshop. Door in de platte content linkjes aan te bieden, kunnen bezoekers direct doorklikken. Zorg ervoor dat de content in de ‘omgeving’ aansluit bij de pagina waarnaar wordt gelinkt. Door vanaf de homepage naar belangrijke pagina’s door te linken, krijgen deze meer waarde van Google.

Speelgoedvallei.nl plaatst veel trefwoorden op een productpagina (zie afbeelding 2). De trefwoorden onder elk product kunnen worden teruggebracht naar alleen de relevante zoekwoorden.


Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 10-2013.