Twinkle | Digital Commerce

Jeff Bezos (Amazon.com) en Johan Cruyff (Ajax.nl)

2017-05-26
208127
  • 1:44

In 1976 - ver voor de start van het internettijdperk- zag ik voor het eerst Johan Cruyff voetballen. Live en zo dichtbij. Het was in een vriendschappelijke wedstrijd in Venlo. Het gaf me de kriebels in de buik, als jongen van 16. Cruyff belichaamde toch alles waar mooi voetballen voor stond.

In 1994 startte Jeffrey Bezos, net afgestudeerd van Princeton University, een online boekenwinkel. Hij vroeg dertig vrienden om het nieuwe online concept uit te proberen. De eerste bestelde boeken werden door Bezos persoonlijk in zijn Chevy naar dichtstbijzijnde US Postal Office gebracht. Hij vernoemde zijn webwinkel naar de Braziliaanse Amazone, vanwege de oneindigheid van die rivier in al zijn facetten. Zo voorzag Bezos ook het aanbod in boeken, jaren voordat Chris Anderson de term Long Tail bedacht.

Retailer of the Year
Nu, meer dan 18 jaar later, is Amazon-CEO Jeff Bezos door collega retail CEO’s van de National Retail Federation (NRF) benoemd tot Amerika’s 'Retailer of the Year'. Op een NRF-lunch in New York werd hij met lof overladen voor zijn visionaire en baanbrekende werk in online retailing. Bezos sprak de vele aanwezigen kort toe. Had het over time-to-market, geluk en bovenal over leuke dingen doen. ‘Having fun!’

Fysieke winkels: waarom niet?
In een van zijn schaarse interviews, een aantal jaren geleden in Harvard Business Review, werd Bezos de vraag gesteld of hij ooit nog eens fysieke winkels zou gaan openen. Waarop hij, tot verbazing van de interviewer, antwoordde ‘Waarom niet? Als we onze klanten in de lijn van de Amazon-ervaring iets unieks en bijzonders kunnen bieden, waarom dan niet?' Eigenlijk leek het hem wel leuk, het leek hem wel fun!

Zeldzaam eerbetoon
Bezos genoot in New York zichtbaar van het zeldzame eerbetoon uit de hoek van traditionele retailers als Teddy Lundgrunn, CEO en President van Macy’s en Bloomingdale. Voor mij voelde het een beetje als toen ik als 16-jarige voor het eerst Johan Cruyff aan het werk mocht zien. Het was ‘fun’ om het te mogen meemaken. En ik had weer een beetje kriebels in de buik.