Twinkle | Digital Commerce

Nieuw onderzoek naar rendabele e-fulfilment

2017-05-27
180101
  • 1:35

E-commerce groeit, maar een goede rendabele fulfilment van online orders is volgens Dutch Insitute for Advanced Logistics (Dinalog) lang niet altijd eenvoudig. Het nieuwe onderzoeksproject van het instituut   moet bouwstenen opleveren om daar verbetering in aan te brengen. Het project richt zich op drie logistieke processen: grensoverschrijdende retaillogistiek, cross-keten retaillogistiek en ketenregistratie.

Grensoverschrijdende retaillogistiek
Online verkoop kent geen grenzen, e-fulfilment wel. Consumentenvoorkeuren ten aanzien van e-fulfilment verschillen per grens/regio. Grensoverschrijdende online verkoop kan alleen succesvol zijn als de logistieke oplossingen gebruik maken van de juiste lokale wijze van last-mile distributie, of incentives en demand management-technieken om deze verschillende lokale voorkeuren te addresseren.

Cross-keten retail logistiek
Zowel op logistiek operationeel (tijdvensters, collectie en afzetpunten), tactisch niveau (locaties van voorraden en assortimentsplanning) en strategisch niveau (marktfocus, partnerselectie), is er steeds meer integratie tussen on- en offline retail. Succesvolle online verkoopmodellen (binnenland en grensoverschrijdend) moeten hierop worden aangepast en afgestemd om de juiste rol van offline verkooppunten op alle drie niveaus te kunnen integreren.

Ketenintegratie
Naast webwinkels worden ook andere partijen betrokken in het order to delivery management: logistiek dienstverleners kunnen de levering en collectie verzorgen, maar er kan ook een rol zijn voor toeleveranciers en producenten (bijv. voorraadaanhouding van reserveonderdelen van reeds verkochte producten). Ook klanten kunnen actief betrokken worden in bijvoorbeeld de coördinatie van de belevering (bijv. door middel van social media) en mogelijke retouren om pieken in de afhandeling en no-shows te voorkomen. Hiervoor worden nieuwe ict-toepassingen ontwikkeld.

Samenwerken
Het project met de naam CatElog loopt naast het 'cross-chain order fulfillment coordination for internet sales'-project waaraan Twinkle aan het begin van dit jaar aandacht besteedde. Volgens projectmanager Kees Jan Roodbergen, hoogleraar kwantitatieve logistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, moeten webwinkeliers gaan samenwerken zonder dat ze aan elkaar gebonden zijn. Zo kunnen ze de opslag en bezorging van online orders optimaliseren. In april bracht Dinalog een tussenrapport uit over de toekomst van internetlogistiek.

Meer over over e-fulfilment leert u tijdens de vakdag Logistiek & E-commerce op 30 oktober in Houten.