Twinkle | Digital Commerce

Delft pioniert met oplossing voor stadslogistiek

2017-05-27
180101
  • 1:26

Delft beleeft aanstaande maandag de officiële start van Stadslogistiek Delft, een ambitieus project om de druk op de binnenstad te verminderen. Het thuisbezorgen van aankopen in fysieke winkels is een van de denkrichtingen.

PostNL-topvrouw Herna Verhagen en wethouder Stephan Brandligt geven aanstaande maandag het startsein voor Stadslogistiek Delft. Dan wordt ook het ‘Stadslogistiek Centrum’ aan de Staalweg geopend. Verschillende vervoerders geven goederen voor adressen in de binnenstad daar af, waarna ze worden gebundeld. PostNL levert de producten vervolgens met kleine elektrische voertuigen af in de stad. Door deze manier van werken worden er minder en bovendien schonere vervoerskilometers gemaakt.

Leefbaarheid
Stadslogistiek Delft is een samenwerking van de gemeente Delft en PostNL om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten. Ze moet wonen, werken en winkelen in de stad aangenamer maken. De gemeente hoopt dat ondernemers in Delft veel gebruik zullen maken van de nieuwe dienst. Uit de uitnodiging voor de opening van aanstaande maandag: ‘Stadslogistiek Delft ontwikkelt ook nieuwe diensten die passen bij de wensen van consumenten en ondernemers in de stad van morgen. Bijvoorbeeld het ’s avonds thuisbezorgen van producten die de consument ’s middags in de winkel heeft gekocht.’

Netwerkgedachte
Dinalog, het topinstituut voor logistiek in Nederland, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Thuiswinkel.org formuleerden medio 2013 acht aanbevelingen voor internetlogistiek. ‘Iedereen in de e-commerce sector is zoekende naar de sleutel tot succes en logistiek kan deze sleutel zijn’, aldus de drie partijen. Zij legden de nadruk op horizontale en verticale samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in de logistieke keten. Het initiatief in Delft, waar goederen voor winkels, andere bedrijven en particuleren aan de stadspoort worden verzameld en gesorteerd voor verdere distributie, sluit aan bij deze netwerkgedachte.