Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats.nl: meer oplichting aan het licht

2017-11-11
12365
  • 1:35

Het Meldpunt Internetoplichting dat samenwerking met Marktplaats.nl werd opengesteld, kreeg in de eerste twee weken ruim duizend meldingen binnen. Dat is een veel hoger gemiddelde dan de tien tot vijftien stuks per dag die eerder bij Marktplaats.nl zelf binnenkwamen.

Marktplaats.nl liet ruim een jaar geleden weten jaarlijks zo’n vijfduizend meldingen van oplichting te ontvangen. Het nog niet eens breed bekende Meldpunt Internetoplichting, waarvan de handelssite mede-initiatiefnemer is, stevent in dit tempo af op het vijfvoudige aantal klachten op jaarbasis. Hoewel daar ook wat klachten over andere handelssite tussen zitten, zegt dat iets over ofwel toegenomen oplichtingspraktijken op Marktplaats.nl ofwel het succes van het meldpunt.

Consumentenelektronica, kleding en schoenen
Het nieuwe meldpunt ontvangt vooral meldingen over verkopers die niet leveren of kopers die niet betalen. Uit een analyse zou blijken dat vooral consumentenelektronica, kleding en schoenen het onderwerp zijn van fraude. In veel gevallen zijn er bedragen tussen de 50 en 75 euro met de oplichting gemoeid.

Centraal loket
Het Meldpunt Internetoplichting fungeert als laagdrempelig centraal loket voor online-oplichtingszaken uit verschillende regio’s. De ‘unieke en innovatieve samenwerking’ tussen politie, openbaar ministerie en Marktplaats.nl heeft een plek gekregen op de homepage van Mijnpolitie.nl. De politie beoordeelt de meldingen en vraagt gedupeerden in voorkomende gevallen om aangifte te doen tegen de verkoper.

Account blokkeren
Marktplaats.nl krijgt de beschikking over een deel van de gegevens die binnenkomen via het meldpunt. Daarover meldt Mijnpolitie.nl: ‘Marktplaats kan zelf geen onderzoek doen naar de strafbaarheid, maar zij kan wel op basis van de meldingen maatregelen nemen zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts in overeenstemming met haar algemene voorwaarden en privacybeleid. De gegevens die Marktplaats in het kader van de melding van de politie ontvangt worden opgeslagen zodat Marktplaats op efficiënte wijze inzicht kan krijgen of meerdere meldingen van verschillende gedupeerden ten aanzien van dezelfde adverteerder zijn gedaan.'