Twinkle | Digital Commerce

Het begint met voetbalplaatjes

2017-05-26
175131
  • 1:32

Als kind verkocht ik in de zomer wel eens limonade en koeken op de stoep voor ons huis. Een hele ervaring, en misschien wel de basis van mijn ondernemerschap. Mijn neef van acht loopt momenteel van trots naast zijn schoenen, omdat hij zijn eerste verkoop heeft gedaan. Op internet.

Via Marktplaats.nl heeft hij zeven voetbalplaatjes verkocht, voor tien cent per stuk. De koper zocht op Marktplaats, klikte op 'kaart', zag dicht in de buurt de advertentie van mijn neefje en de koop was zo goed als gesloten.

Dankzij de 500 miljoen voetbalplaatjes die Albert Heijn door heel Nederland heeft verspreid, zijn er duizenden internethandelaren bijgekomen. Op Marktplaats.nl stonden meer dan vijfduizend voetbalplaatjesadvertenties: complete albums vanaf 60 euro, ongeopende zakjes en losse plaatjes. Ook zijn er enkele zeldzame exemplaren verkrijgbaar. Zo heeft ADO Den Haag een voetbalplaatje uitgegeven van hun zeer populaire middenvelder Lex Immers. Dit plaatje, niet te vinden in de Albert Heijn-serie, kost op internet zo'n 3 euro: handel!

De meeste voetbalplaatjeshandelaars zijn kinderen - met een enthousiaste ouder die wellicht over hun schouder meekijkt. Dat handelen van die kinderen vind ik geweldig. Zij zijn zonder twijfel onze toekomstige webwinkeliers. Heeft u kinderen, stimuleer ze dan ook online te handelen. Laat hen, in plaats van het wassen van uw auto, de overbodige spullen in huis of hun ongebruikte speelgoed verkopen via internet.

Weg met de minimumleeftijd van achttien jaar om een bedrijf te mogen oprichten! Wat mij betreft, krijgt iedereen bij zijn of haar geboorte automatisch een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Want er lopen veel meer jonge internetondernemers rond als Ben 'bellen.com' Woldring. En over een paar jaar zijn het deze toekomstige ondernemers die onze economie weer laten floreren.

Deze posting verscheen eerder als column in Twinkle 04-2009.