Twinkle | Digital Commerce

Gaspedaal.nl strijdbaar na verloren rechtzaak

2017-05-27
171130
  • [nieuws]
  • 1:51

Door het overnemen van content van Autotrack.nl heeft Gaspedaal.nl inbreuk gemaakt op het databankrecht van Wegener. Tot die uitspraak is de Haagse rechtbank gekomen. Verliezer Jan-Willem Tusveld reageert strijdbaar: 'Autotrack.nl snijdt vooral zichzelf in de vingers.'

Bodemprocedure
Zoekmachine Gaspedaal.nl, eigendom van Innoweb, struint andere sites af naar gegevens over te koop staande auto's. Een van die sites is Autotrack.nl van Wegener, dat eerder een kort geding over de praktijken van Gaspedaal.nl verloor. In de vervolgens gestarte bodemprocedure haalde de uitgever gister alsnog zijn gelijk.

Deel van de inhoud
Volgens de rechter biedt de Databankwet, in tegenstelling tot wat Innoweb aanvoerde, ook bescherming tegen het hergebruiken van een deel van de inhoud van een databank: 'Een andere uitleg zou bovendien meebrengen dat het databankenrecht eenvoudig zou kunnen worden omzeild door per element slechts een klein deel niet op te vragen en te hergebruiken.'

'Google doet hetzelfde'
Volgens directeur Jan-Willem Tusveld van Innoweb, dat een dwangsom kreeg opgelegd en een nog nader te bepalen schadevergoeding moet betalen, overziet de rechter de consequenties van zijn uitspraak niet: 'Hij stelt dat wij cumulatief toch een substantieel deel van de gegevens ophalen, maar vergeet daarbij dat gebruikers van onze site ieder maar kleine deeltjes ophalen. Google en alle andere zoekmachines doen feitelijk hetzelfde als wij. Ik denk daarom dat we een sterke zaak hebben en de kans dat we in hoger beroep gaan is dan ook groot. Desnoods procederen we door totdat we erbij neervallen.'

Concurrenten
Tusveld, die ook sites als Vinden.nl en Zoeken.nl onder zijn hoede heeft bij Innoweb, vindt dat Autotrack.nl vooral zichzelf in de vingers snijdt door de aanstaande afwezigheid op Gaspedaal.nl: 'Hun concurrenten, met wie ik geen van alle problemen heb, komen nog wel in beeld bij ons. Die zullen wel blij zijn. Autotrack.nl zal met een grote dip in het verkeer te maken krijgen.'

'Doodsteek'
De Wegener-site heeft bij monde van Sander van den Hout aan Tweakers laten weten vooral verheugd te zijn over de uitspraak: 'Een andere uitkomst had de doodsteek kunnen worden voor uitgeverijen omdat investeringen dan niet renderen. Dit schept dus een precedent voor bedrijven die investeren in een databank."

Zomoto
Marque Joosten, directeur van autozoekmachine Zomoto.nl zegt zich vooralnog geen zorgen te maken over de uitspraak van de Haagse rechtbank: 'Ik ga me eerst eens verdiepen in wat de rechter precies heeft gezegd.'