Twinkle | Digital Commerce

'Vals vertrouwen door woud van keurmerken'

2017-05-26
170131
  • [nieuws]
  • 1:31

PaoloBalboniNegen op de tien Nederlandse webshoppers zegt waarde te hechten aan een keurmerk voor webshops. Thuiswinkel Waarborg is het bekendst en wordt door consumenten het meest betrouwbaar genoemd.

Dat blijkt uit onderzoek van Vergelijk.nl in opdracht van Check, het papieren magazine dat de prijsvergelijker samen met Independer, Zoover en Het besteproduct.nl op de markt brengt.

In totaal werden zeven keurmerken beoordeeld, waarvan er drie pas sinds dit jaar bestaan: DigiKeur, MKB Keurmerk en Thuiswinkel Keurmerk. Vier andere keurmerken, mkbOK, Qshops, Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk, gaan al langer mee.

Geen idee
Vergelijk.nl, dat zelf ook onderzoek deed naar de handel en wandel van de keurmerken, concludeert dat een woud van waarborgen is ontstaan. CEO Ben Kerkhof: 'Niet alle keurmerken zijn even betrouwbaar. Sterker nog, er zijn momenteel zoveel keurmerken dat consumenten door de bomen het bos niet meer ziet. Ze hebben behoefte aan keurmerken, vertrouwen die ook, maar ze snappen het niet. Ze hebben geen idee waarvoor het staat.'

Derde partij
Het grote nadeel van de huidige situatie is volgens Vergelijk.nl dat er geen effectief toezicht op keurmerken bestaat door een derde partij, iets wat Paolo Balboni ook al aan de kaak stelde in het proefschrift waarop hij onlangs promoveerde.

Rangorde
Op basis van de antwoorden van 1.425 respondenten en eigen onderzoek naar onder meer algemene voorwaarden en uittreksels van de kamer van Koophandel heeft Vergelijk.nl de zeven keurmerken gerangschikt. Het Webshop Keurmerk scoort het best, gevolgd door Thuiswinkel Waarborg. Dat komt volgens Kerkhof doordat het eerste vignet door een vereniging en het tweede door een, onafhankelijker geachte, stichting wordt uitgegeven.

'Beetje vreemd'
De keurmerken mkbOK en Qshops scoren respectievelijk een derde en vierde plaats, waarbij kerkhof aantekend dat Qshops een bv is: 'Op zijn minst toch een beetje vreemd.' De vijfde tot en met zevende stek worden gevuld door MKB Keurmerk, Thuiswinkel Keurmerk en Digikeur, die zichzelf volgens Kerkhof nog moeten bewijzen.