Twinkle | Digital Commerce

Opnieuw boete voor eBay vanwege nepartikelen

2017-05-26
170130
  • 1:22

eBay moet in Frankrijk een boete van bijna 40 miljoen euro betalen aan het luxe merk LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Het is de tweede boete die eBay in korte tijd heeft gekregen voor de handel in nepartikelen.

Op 4 juni kreeg eBay Frankrijk al een boete opgelegd van 20.000 euro omdat op de site namaaktassen van het merk Hermes werden verkocht. Nu heeft een rechter in Parijs de veilingsite opnieuw een boete opgelegd. Volgens de rechtbank heeft eBay niet voldoende gedaan om te voorkomen dat er nepartikelen van het merk op de site zijn verhandeld.

In deze zaak is eBay gedaagd door de zes merken, waaronder Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, van LVMH. De veilingsite werd ervan beschuldigd met lede ogen te hebben toegekeken hoe nepartikelen met deze merken op de veiling site zijn verkocht.

De rechter heeft eBay nu verboden om nog langer geuren van de merken Dior, Guerlain, Kenzo en Givenchy te verkopen. Volgens LVMH mag eBay en andere veilingsites niet eens de echte merkgeuren verkopen, omdat dat alleen is toevertrouwd aan gecertificeerde parfumerieën.

Volgens een Franse woordvoerster van eBay, worden namaakartikelen direct van de site verwijderd als we dat zien. Maar deze zaak draait niet om onze strijd tegen illegale verkoop van nepartikelen, stelt ze tegenover de BBC.

'Het vonnis van vandaag is een poging van LVMH om alle commerciële activiteiten te blokkeren die de concurrentiepositie van LVMH verzwakken. Dat dit ten koste gaat van de keuze voor consumenten en de eBay-gebruikers die zich wel aan de regels houden, lijkt het bedrijf niet te interesseren.'