Twinkle | Digital Commerce

Ook Shoebaloo hoeft boete ACM niet te betalen

2019-08-28
1000562
  • 1:03

Na onder meer Coolcat en Bever hoeft ook webshop Shoebaloo de terugbetaalboete die het in 2016 ontving niet te betalen. Dat heeft de rechtbank besloten.

De waakhond legde in dat jaar Shoebaloo de boete op omdat die shop in zijn ogen verkeerde informatie gaf over de rechten van consumenten bij het doen van een online aankoop. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), dat de uitspraak nu doet, heeft echter bepaald dat het ACM de webshops eerst moest waarschuwen, alvorens de boetes op te leggen. Ook bleek de ACM in die periode niet de wettelijke bevoegdheid te hebben om daarvoor een boete op te leggen. Het CBb stelt daarom dat de boete onevenredig is en daarom ook vervalt.

Andere boetes ook van tafel

Vorig jaar werd bekend dat Coolcat en Bever de boetes niet meer hoefden te betalen. De reden daarvoor was net als bij de uitspraak van Shoebaloo, dat de shops eerst een waarschuwing moesten ontvangen zodat ze nog tijd hadden om de zaken op de rails te krijgen.

In totaal werden destijds door de ACM aan vijf webwinkels boetes opgelegd. Twee andere shops, Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh werden ook beboet. Deze boetes werden later ook verlaagd.