Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats blokkeert metazoekmachines

2017-05-26
170128
  • 0:52

Marktplaats bevestigt dat het de banden heeft verbroken met metazoekmachines. Sites als Zoekwekker.nl, Veilingkijker.nl en Marktzoeker.nl kunnen niet meer direct bij de databases van de advertentiesite.

Via de metazoekmachines is het mogelijk om te zoeken in de advertenties van diverse verkoopsites tegelijk. Begin deze week blokkeert Marktplaats via het ip-adres deze metazoekmachines.

'De basis van elke samenwerking is gebaseerd op elkaar wederzijds iets kunnen bieden. We zijn van mening dat dit in de huidige markt (onder andere door het hoge bereik van Marktplaats) niet meer het geval is voor sites die onze content op geaggregeerde wijze tonen.'

Marktplaats staat het doorzoeken van de database door derden niet meer toe omdat "het zoveel mogelijk directe controle over de gebruikerservaringen wil houden". 'Wij zijn van mening dat Marktplaats haar gebruikers het beste van dienst kan zijn op ons platform', zo laat het bedrijf desgevraagd weten. Marktplaats heeft daarom, zoals in de algemene voorwaarden staat vermeld, metazoekmachines met behulp van een ip-ban de toegang tot de site ontzegd.