De laatste tijd is het ministaatje Liechtenstein vaak in het nieuws. Duitse topmanagers die er hun miljoenen stiekem onderbrachten, zijn betrapt omdat iemand een cd’tje met gegevens stal en voor een paar miljoen verkocht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel behandelt de Liechtensteinse regering als vuig tuig en de Liechtensteinse kroonprins Alois noemt de Duitsers helers. Intussen kwam bij mij de vraag op, wat is dat eigenlijk voor een raar landje?
Als je een webwinkel in een ander land wilt beginnen, dan is het natuurlijk handig als de thuismarkt een beetje omvangrijk is. Welnu, dat kan je in Liechtenstein wel vergeten. Zo’n 35000 mensen wonen er. De thuismarkt is dus zo groot als een provincieplaats als Goes. Als je een succesvolle webwinkelier in Liechtenstein wilt zijn dan moet je dus wel exporteren.
Het kleine Liechtenstein vormt een douane unie met Zwitserland. Ook is de Zwitserse Frank de officiële valuta. Exporteren naar Zwitserland lijkt dan ook een logische stap. Zoals beschreven in mijn artikeltje over Zwitserland, is dat een kleine maar volwassen markt waar consumenten gemiddeld best veel online uitgeven.
Met maar 35000 inwoners zou je verwachten dat er weinig geproduceerd wordt in Liechtenstein. Toch is er een echte ‘maakindustrie’ waar wel 50% van de bevolking werkt. Zo komt het ‘bouwmerk’ Hilti uit Liechtenstein en heeft Liechtenstein een behoorlijk marktaandeel op het gebied van kunstgebitjes. Ik zie ‘m al voor me, kunstgebitshop.com, nu met gratis handzaam nachtkastglas.
In Liechtenstein zijn er zo’n 74000 holdings gevestigd. Mmmhh... 35000 inwoners, 74000 bedrijven? Tja, dat riekt naar een fiscaal paradijs. De overheid is er wel blij mee, want zo’n 30% van de staatsinkomsten schijnt gegenereerd te worden door deze ‘ik heb een bedrijf in Liechtenstein zonder er te wonen sector’.
Hieruit zou je kunnen opmaken dat het wellicht gunstiger is om een bedrijf in Liechtenstein te hebben zonder er echt je webwinkel operatie te hebben, dan er daadwerkelijk gevestigd te zijn. Een beetje Googlen en je komt er achter dat vennootschappen die geen activiteiten in Liechtenstein hebben geen vennootschapsbelasting betalen. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar euh... hoe zit dat dan met belastingen in het land waar je wel feitelijk gevestigd bent?
Belastingvoordeel voor je Liechtensteinse vestiging
Dit artikel gaat over je écht vestigen in Liechtenstein en niet over fiscale trucs zonder een echte webwinkeloperatie in Liechtenstein. Maar ook als je echt in Liechtenstein gevestigd bent lijkt het er op dat je kunt genieten van belastingvoordelen. En dat kan dan meteen een gedeelte van je concurrentievoordeel zijn.
Mag je zomaar in Liechtenstein gaan werken en wonen?
Als EU ingezetene mag je in Liechtenstein wonen, werken en leven. Geen enkel punt.
Liechtenstein is niet goedkoop. Een indicatie kan je krijgen op Xpatulator.com . Van de 228 locaties die zij onderzocht hebben, blijkt dat er nog 30 plaatsen duurder zijn dan Vaduz, het hoofdstadje van Liechtenstein. Amsterdam staat op de 47e plaats.
Uit eigen ervaring kan ik het je niet vertellen, ik ben er nooit geweest. Een beetje rondsurfen en je ziet prachtige foto’s. En je kunt er wel skieën!
De komende week in deze serie 'je webwinkel starten in een skiland' een artikel over een landje waar ik wel in de bergen heb gelopen: Andorra.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Liechtenstein: slimme plek voor je webshop?
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.