Twinkle | Digital Commerce

Amazon: ‘Wij betalen wél belasting in Europa’

2022-04-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Afgelopen week berichtte Bloomberg - op basis van documenten waar het beslag op wist te leggen – dat Amazon over 2021 in Europa geen belasting zou hebben afgedragen. Daar is niets van waar en de cijfers zijn verkeerd geïnterpreteerd, countert de webgigant nu.

De Europese tak van Amazon behaalde vorig jaar een omzet van 51,3 miljard euro. Onder de streep was er sprake van een tekort van 1,2 miljard, waardoor het bedrijf geen belasting hoefde te betalen, Amazon zou zelfs een belastingvoordeel van 1 miljard euro hebben ontvangen.

Het bedrijf zelf reageert snel op deze berichtgeving, zegt dat er sprake is van een misverstand, en dat het dus wel degelijk belasting heeft afgedragen over het afgelopen jaar in Europa. ‘Sommige media hebben ten onrechte wat Amazon betaalt aan vennootschapsbelasting in een entiteit in Luxemburg verward met wat Amazon in heel Europa betaalt.’ Het gaat om de entiteit genaamd Amazon EU Sarl. Volgens Amazon werd er geen rekening gehouden met de lokale belastingbijdragen van andere Amazon-entiteiten in landen in heel Europa.

Volgens Amazon betaalt het in heel Europa voor een bedrag van ‘honderden miljoen euro’s’ aan vennootschapsbelasting. Maar voegt daar wel aan toe: ‘De vennootschapsbelasting is gebaseerd op winst, niet op inkomsten, en onze winsten zijn laag gebleven gezien onze voortdurende investeringen in heel Europa.’