Twinkle | Digital Commerce

Tip: vraag een exportsubsidie aan!

2017-05-26
  • 1:21

Martin Bongers schreef al over een van zijn klanten: het overtuigen van de laatste 5.000 Nederlandse klanten kost meer geld dan het binnenhalen van de eerste 20.000 Duitse allergiepatiënten!  

Ik ben het met hem eens. Voor veel webwinkeliers die al een aardig succes in Nederland hebben, is het benaderen van nieuwe buitenlandse markten een verstandige groeistrategie.

Sterker nog, in sommige gevallen is een thuismarkt niet nodig of zelfs onhandig. Zo exploiteren wij een webwinkel voor eigen rekening, die geheel gericht is op Groot-Britannië. Die shop heeft geen enkele Nederlandse klant. We verschepen honderden pakketjes per week.

De Nederlandse overheid ondersteunt dergelijke initiatieven met de mooie PSB-subsidie. Als MKB-onderneming kan je een subsidie 50 procent van de gemaakte kosten voor ‘internationalisering’ tot maximaal 11.500 euro ontvangen!

Je kunt de subsidie onder andere inzetten voor:

>        Het laten uitvoeren van marktonderzoek

>        Het inwinnen van handelsgerelateerd juridisch advies (bijv. omtrent de afwijkende Duitse concurrentiewetgeving)

>        Het inzetten van stagaires met een internationaal georiënteerde opleiding

>        Het vervaardigen van presentatiemateriaal, zoals een webshop in de taal van je ‘doelland’

Natuurlijk zijn er wat voorwaarden aan de subsidie verbonden. Zo mag je niet meer dan 100 fte in dienst hebben. Ook mag je niet meer dan 30% van je huidige omzet in het buitenland genereren, maar die regel vervalt als je minder dan 100.000 Euro omzet. Tenslotte mag je in de meeste gevallen niet meer dan 3% van je omzet genereren in het land waarvoor je de subsidie aanvraagt. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor de subsidie, doe dan even de PSB test van de EVD.

Al met al een prima zetje in de rug bij je volgende stap naar het buitenland! Je kunt de subsidie aanvragen via je plaatselijke Kamer van Koophandel.