Twinkle | Digital Commerce

'Privégebruik internet en e-mail toegenomen'

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:16

WerkDe tijd die werknemers wekelijks kwijt zijn aan het privégebruik van internet en e-mail is het afgelopen jaar fors toegenomen. Met name privésurfen is populair en neemt naar schatting twee uur per week in beslag.

Dit stellen onderzoekers van Ernst & Young in de ICT-Barometer (pdf), een onderzoek dat elke twee maanden wordt uitgevoerd onder 607 directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en overheid.

Het privégebruik van e-mail, telefoon en internet onder werktijd is in een jaar tijd gestegen van 3,9 uur tot 4,9 uur per week. Daarvan gaat 2,2 uur op aan surfen voor privédoeleinden. E-mailen neemt nog eens 1,8 uur per week in beslag en privé telefoongesprekken duren ongeveer een uur per week, aldus de onderzoekers.

Het zakelijk mailen en surfen in privétijd, wat als compensatie kan worden beschouwd, is het afgelopen jaar gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur, aldus Ernst & Young. 'Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren', stelt Jacob Verschuur van Ernst & Young.

Om het privé internetgebruik terug te dringen, adviseren de onderzoekers om concrete regels voor het internetgebruik op te stellen en deze ook na te leven. Een andere mogelijkheid, die steeds meer door vooral grote bedrijven wordt toegepast, is het afsluiten van de toegang tot bepaalde sites, zoals Youtube.