Twinkle | Digital Commerce

'Handel via internet kan sneller en eenvoudiger'

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:09

e-mailHandel via internet en e-mail kan een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper, als de wet in een "technologieneutrale" regelgeving voorziet. Dat concludeert Henri Martius in zijn proefschrift waar hij vrijdag aan de Open Universiteit Nederland op promoveert.

Martius is van mening dat regelgeving "technologieneutraal" omschreven moet zijn om de handel probleemloos via elektronische weg te laten verlopen. Dat heeft voordelen voor consumenten, maar ook voor de nationale en internationale handel tussen bedrijven, stelt de promovendus.

In het Burgerlijk Wetboek bestaat nu nog een strikt onderscheid tussen het gebruik van de schriftelijke en de elektronische mediavorm. 'De opkomst van e-mail gevolgen voor het handelsrecht. Daardoor legt het recht beperkingen op aan bijvoorbeeld de manier waarop overeenkomsten tot stand komen, of worden beëindigd kunnen worden of de wijze waarop algemene voorwaarden verstrekt kunnen worden', meent Martius, die werkzaam is bij het advocatenkantoor AKD Prinsen Van Wijmen.

Wanneer bijvoorbeeld een overeenkomst telefonisch is afgesloten, kunnen de algemene voorwaarden alleen schriftelijk en niet elektronisch worden toegezonden. Dit is wel mogelijk als de overeenkomst geheel elektronisch tot stand is gekomen.

Als e-mail dezelfde juridische status krijgt als papier, zijn toepassingen zoals een elektronische vrachtbrief of elektronische polissen wettelijk mogelijk, aldus Martius. 'Om deze processen makkelijker en goedkoper te laten verlopen, moeten de verschillende mediavormen (schriftelijk en elektronisch) aan elkaar gelijk worden gesteld.'