Twinkle | Digital Commerce

RTL: advertentie bekijken of betalen voor online tv

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 0:59

RTL-advertentieRTL Nederland is gestart met het verkopen van oude tv-afleveringen op internet. Kijkers van het tv-programma Gooische Vrouwen moeten voortaan 1,30 euro betalen als ze op internet een oude aflevering willen bekijken. Wie het gratis wil bekijken, wordt blootgesteld aan een minuten durende reclame-uiting.

RTL Nederland heeft de oude afleveringen van het programma vrijdag achter slot en grendel gezet. Alleen mensen die een minutenlange advertentie over Microsoft Office uitkijken, worden beloond met een gratis aflevering van Gooische Vrouwen. Wie dat geduld niet heeft, kan ook 1,30 euro betalen. De betaling wordt via een 0909-servicenummer verricht. Wie slim denkt te zijn en de advertentie naar de achtergrond wegklikt, komt bedrogen uit omdat dan de video niet gaat spelen.

Gooische Vrouwen is het eerste voorbeeld van deze zogenaamde 'adfunded content', bevestigt een RTL-woordvoerder vrijdag tegenover het ANP. 'In plaats van het verrichten van een betalingshandeling, krijgen ze voorafgaand aan de start van het programma een verplichte interactieve commercial te zien.'

Of RTL de advertenties ook voor andere programma's gaat invoeren, is nog niet bekend.