Twinkle | Digital Commerce

Leven als een webwinkelier in Frankrijk

2017-05-26
  • 1:56

Woonde ik hier maar, zal menig vakantieganger met een glas wijn op een zonovergoten terras  verzucht hebben... Tja, als je toch een webwinkel hebt, waarom werk je dan niet vanuit Frankrijk?

Eerst maar eens wat cijfers over de behoorlijk grote thuismarkt:

>        Volgens eMarketer heeft eind 2007 bijna één op de twee Franse huishoudens toegang tot breedband internet

>        In 2011 zullen bijna 2 op de 3 Franse huishoudens toegang hebben tot breedband

>        Zo’n 30,9 miljoen Fransen gebruiken internet minstens één keer per maand

 
Als 100% van de Nederlanders internet zou gebruiken dan is de huidige Franse gebruikers groep toch nog twee keer zo groot!




Maar, zal de slimme lezer denken, kopen die Fransmeneertjes en mevrouwtjes dan ook wel wat via het internet?

Volgens Mediascope Europe heeft 75% van de Franse internetgebruikers wel eens iets gekocht via het internet. En die Franse online kopers gaven in 6 maanden gemiddeld € 509 uit. Dat is gemiddeld zo’n 107 euro minder dan de gemiddelde Nederlandse internetshoppers. Maar ja, het zijn er natuurlijk wel veel meer!

Daarnaast is het vanuit Frankrijk wellicht makkelijker de Waalse en Franstalig-Zwitserse markt te benaderen dan vanuit Almere. Al was het maar omdat de kennis van de Franse taal bij de gemiddelde Nederlander wat blijft steken . . .

Met de ‘thuismarkt’ zit het dus wel goed. Maar de kostenkant? Als ik persoonlijk naar Frankrijk zou verhuizen, dan zou ik graag in Parijs willen wonen. Onlangs was ik daar een weekendje en pikte ik een makelaarskrantje op. Er werd een kamer van 2 bij 5 aangeboden voor 110.000€. Woon- en bedrijfsruimte in Parijs is dus wat duur.
Maar dat geldt natuurlijk niet voor heel Frankrijk. Er zijn heel wat rurale gebieden waar je voor een ‘prikkie’ kunt wonen.

En de belastingen? Die zijn redelijk normaal voor Europa. Op de site Internationaal Ondernemen vind je de volgende informatie:

Als de omzet gelijk of hoger dan 7.630.000 euro is, geldt onverkort dit tarief. Voor een onderneming met een lagere omzet kan een verlaagd tarief gelden. Als minstens 75 procent van het vermogen van een onderneming in handen is van fysieke personen, dan geldt voor de eerste 38.120 euro een tarief van 15 procent vennootschapsbelasting en voor het overige vermogen het standaardtarief van 33,33 procent.

Ben je webwinkelier en francofiel? Dan is Frankrijk zeker een vestigingsland om te overwegen.

Onze voormalige minister van Economische Zaken Jorritsma dacht er echter anders over. Zij zei in 1996 al dat Frankrijk weliswaar een leuk land is, maar dat ze het jammer vond dat er Fransen wonen.