Twinkle | Digital Commerce

NBC haalt uit naar Apple

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:32

iTunesApple verkoopt per direct geen televisieprogramma's van NBC meer als download via iTunes. Daarop reageert NBC teleurgesteld. Reden hiertoe was een conflict over de prijsstrategie. De televisiezender haalt nu uit naar Apple. Het bedrijf zou alleen maar geïnteresseerd zijn in het verkopen van meer iPods. Het tegengaan van piraterij zou bij Apple niet hoog op de agenda staan. NBC hoopt alsnog tot een overeenkomst te komen voordat het bestaande contract afloopt.

Toch wil het een aantal zaken rechtzetten, zo schrijft het in een verklaring op Bloomberg.com. Volgens Apple was het NBC dat een hogere prijs voor een aflevering wilde, van 1,99 dollar naar 4,99 dollar. 'We hebben nooit gevraagd om een verdubbeling van de prijs voor onze tv-shows. Sterker nog, onze onderhandelingen waren gericht op onze vraag meer flexibiliteit in de prijzen te creëeren, inclusief de mogelijkheid om "pakketten" van shows af te nemen, waardoor onze content interessanter voor gebruikers zou worden', schrijft Cory Shields, die leiding geeft aan de afdeling Communications bij NBC Universal, van zich af.

Volgens Shields is de prijsstrategie van Apple's iTunes er duidelijk op gericht de verkopen van andere Apple diensten te stimuleren. En dat gaat ten koste van de mensen die de content maken, aldus Shields. Tegelijkertijd heeft NBC Apple gevraagd concrete stappen te nemen om de content te beschermen, en piraterij tegen te gaan. 'Een iPod bevat veel illegaal gedownloade content', schrijft NBC.

NBC content is ook verkrijgbaar via NBC.com, Amazon.com, en hulu.com -dat binnenkort 'live' gaat. Hulu is de naam van de videosite van NBC en mediaconcern News Corp. De twee kondigden in maart aan dat ze met een nieuwe site de concurrentie wilden aangaan met Youtube. Op hulu.com kunnen televisieprogramma's, films en clips gratis worden bekeken.