Twinkle | Digital Commerce

Social marketing groeit, budget niet

2017-05-26
11167
  • 1:22

Online social marketing groeit, maar de budgetten hiervoor stijgen niet, dat zegt JupiterResearch naar aanleiding van onderzoek. De meeste social marketeers die ondervraagd zijn hebben geen plannen het marketingbudget te verhogen, in elk geval niet op korte termijn. Een aantal van de bedrijven met de grootste budgetten voor social marketing zegt zelfs dit bedrag voor het komende jaar terug te schroeven.

Dat blijkt uit Jupiters rapport 'Social marketing scorecard: Benchmarking social marketing initiatives.' Volgens het rapport zijn marketeers nog wat huiverig om flink te investeren zolang niet bekend is wat het effect is. Het is nog lastig om het succes van dergelijke acties te meten, aldus Jupiter. Overigens zeggen de meeste marketeers dergelijke campagnes op te zetten om de brand awareness te verhogen. Maar slechts 12 procent doet merkonderzoek, en slechts 8 procent achterhaalt gegevens via een professionele buzz monitoring service. Een groter aantal meet het effect van de campagne via tradiodionele methoden voor direct response, zoals kliks (54 procent) en sales (51 procent).

Campagnemeting is nu de grootste uitdaging voor social marketeers, schrijft Jupiter. Daarnaast zegt het dat de budgetten voor social marketing campagnes, zoals via blogs en podcasts, weliswaar klein zijn, maar dat de inzet ervan wel steeds meer toeneemt. 4 procent van de mensen die al eerder een dergelijke campagne opzette doet dit niet meer het komende jaar. 42 procent geeft aan in 2007 voor het eerst met deze campagnevorm te zijn gestart of te zullen starten.