Twinkle | Digital Commerce

Kledingreparatieplatform Mended breidt uit naar Duitsland

2024-05-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:34

Het Nederlandse kledingreparatieplatform Mended is een samenwerking aangegaan met het Duitse modelabel Armedangels. Dit is hun eerste stap om de dienst in heel Europa beschikbaar te maken.

Volgens het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen neemt de vraag naar reparaties explosief toe: klanten geven steeds meer prioriteit aan duurzaamheid en verwachten dat merken oplossingen bieden voor het conserveren en repareren van hun kleding. Zo verwacht 64 procent van de consumenten dat merken reparatie aanbieden.

Verlengt niet alleen levensduur product

Als reactie op deze groeiende verwachtingen bieden merken steeds vaker reparatiediensten aan om hun klanten na de aankoop te ondersteunen en de klantloyaliteit te versterken. Reparaties zijn een middel om klanten terug te brengen naar de webshop of winkel van het merk, schrijft het kenniscentrum. Ze verlengen niet alleen de levensduur van kleding, maar verlengen ook de klantrelaties op de lange termijn. Sommige merken melden een stijging in CLV (Customer Lifetime Value) vergeleken met klanten die geen gebruik maken van de reparatieservice.

Ouderwets

Momenteel worden reparaties vaak gezien als ouderwets en niet top of mind bij consumenten. Agnes Weber, oprichter van Mended, beaamt dit: ‘Je kunt tegenwoordig alles online bestellen, behalve als er iets kapot gaat.’ Mended heeft zijn service rond deze behoefte opgebouwd. Martin Höfeler, ceo Armedangels, geeft aan dat deze samenwerking hun gedeelde waarden van kwaliteit en duurzaamheid versterkt. ‘Het stelt onze klanten in staat bewuste beslissingen te nemen’, legt Höfeler uit. Beide bedrijven delen de overtuiging dat reparatie een nieuw en modern imago moet hebben.

Recht op reparatie

In de Europese Unie wordt er jaarlijks 35 miljoen ton aan afgedankte producten bij het afval gezet. En dat kan een stuk minder, volgens de Europese Commissie. Vorig jaar maart heeft deze commissie daarom een nieuw wetsvoorstel gepubliceerd (Right to Repair) als onderdeel van de Europese Green Deal. De voorgestelde wet heeft als doel consumenten te laten kiezen voor reparatie van producten, in plaats van deze direct te vervangen.