Twinkle | Digital Commerce

eBay aangeklaagd wegens aanbieden namaakproducten

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:18

eBay wordt aangeklaagd door Unifab, de Franse Unie van Producenten. De Franse industriegroep eist dat de veilingsite maatregelen neemt tegen mensen die valse producten aanbieden.

Naast eBay worden ook andere veilingsites die valse producten aanbieden aangeklaagd. De voorzitter van Unifab, Marc Fonet, verklaarde dit tegenover Reuters. ‘Er is een plaats waar de vervalsingen worden gemaakt, dat is China. En er is een plaats waar de vervalsingen worden verkocht, en dat is internet,’ meent Fonet.

Naast eBay wil de groep ook de marktplaatsen van Yahoo, iOffer.com en het Japanse Rakuten aanpakken. Fonet geeft aan in de aanklacht te vragen om schadevergoedingen, plus rente, ter compensatie van de ‘gemiste’ omzet. Sommige bedrijven zouden miljoenen euro's gaan eisen van eBay.

De producenten voelen zich gesterkt door een uitspraak van het Franse hof eerder dit jaar. Het hof bepaalde dat Google 300.000 euro schadevergoeding moest betalen voor het plaatsen van advertenties van websites waarop namaakproducten werden aangeboden.

eBay is het hoofddoel van de Fransen. Volgens Fomet is al meerdere malen met de directie van eBay gepraat om een einde aan de verkoop te maken. Unifab vindt dat eBay het probleem preventief aan moet pakken, maar weigert de veilingsite dat.  Een woordvoerder van eBay laat in een reactie aan Reuters echter weten dat het veilinghuis wel degelijk let op namaakproducten. Namaakproducten van topmerken worden regelmatig op de site aangetroffen.

Bron: nu.nl