Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer uit zorgen over toename achteraf betalen in winkels

2024-10-02
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Achterafbetaaldiensten willen – na online – nu ook in fysieke winkels achteraf betalen op grote schaal mogelijk maken. Kamerleden zijn bezorgd over deze ontwikkeling.

Dat bleek deze week tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Coenradie van Justitie belooft in gesprek te gaan met aanbieder van betaaldiensten over de leeftijdscontroles op achteraf betalen. Daar bestaan al langer zorgen over: zo zou het online te eenvoudig zijn voor minderjarigen om leeftijdscontroles te omzeilen. Daarnaast zouden consumenten zich onnodig in de schulden werken

Nu Klarna en Adyen onlangs aankondigden achteraf betalen ook in de fysieke winkels te willen aanbieden, wordt door de Tweede Kamer wederom gewezen op deze zorgen. Coenradie wil ervoor zorgen dat de leeftijd van klanten die in winkels achteraf betalen wordt gecontroleerd. Binnenkort wordt bekend hoe men dit wil aanpakken.

Over online achteraf betalen was afgelopen jaar ook veel om te doen; zo pleitte branchevereniging Thuiswinkel.org er al voor om de verplichte achteraf betaaloptie voor webwinkels te schrappen.