Twinkle | Digital Commerce

Onderzoek: ‘Achteraf betalen zorgt voor onnodige aankopen’

2023-08-23
1000562
  • 0:56

Consumenten die regelmatig achteraf betalen, kopen vaker spullen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Lightspeed.

Ruim een vijfde (22 procent) van de Nederlandse consumenten doet door de komst van achteraf betalen vaker onnodige aankopen. Vooral onder jongeren gebeurt dit vaak, zo blijkt. 59 procent van de Nederlanders die aangeven door achteraf betalen vaker onnodig aankopen te doen is tussen de 18 en 34 jaar oud.

Wat ook opvallend is aan het onderzoek – waaraan 1.000 Nederlanders meededen – is dat een nagenoeg even groot deel van de consumenten alleen nog winkelen bij (web)winkels waar achteraf betalen mogelijk is. Veel van hen stelt hierdoor het betalen van de rekening zo lang mogelijk uit of doet vaker aankopen die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

Achteraf betalen zorgt er ook voor dan consumenten banger zijn om in de schulden te belanden en inzicht in hun uitgaven te verliezen. Ook maken ze zich zorgen over de gevolgen van het missen van een betaling of dat ze de rekening op een later moment niet meer kunnen betalen.