Twinkle | Digital Commerce

E-commerce partijen nemen deel aan overheidsinitiatief om online fraude te bestrijden

2024-08-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:08

Verschillende spelers uit de e-commerce branche nemen deel aan een overheidsinitiatief dat moet helpen om online fraudeurs een halt toe te roepen.

Webwinkels, betaalinstanties en vervoerders hebben veel last van online fraudeurs, die wel bestellen, maar niet betalen. Daarom hebben zij de handen ineengeslagen en concrete maatregelen tegen verkoopfraude gedefinieerd.

Een en ander is gebundeld in het actieplan ‘Integrale aanpak online fraude’, dat is geïnitieerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De deelnemende partijen – het gaat hierbij onder andere om bol, Amazon, Coolblue, DHL, PostNL, Wehkamp, Thuiswinkel.org, Riverty en MKB Nederland – heb met elkaar de zes stappen in kaart gebracht die de fraudeur neemt bij het plegen van online fraude. Te zien in onderstaande afbeelding.

Bovenstaande laat per fase zien welke barrières de verschillende partijen kunnen opwerpen tegen verkoopfraude, en moet e-commercepartijen helpen om passende maatregelen te treffen om online verkoopfraude tegen te gaan.

Maatregelen

De partners hebben daarnaast zowel gezamenlijke als individuele maatregelen geïdentificeerd. Zo wordt samen met de politie onderzocht of het aangifteproces voor bedrijven simpeler kan. En een van de deelnemende vervoerders heeft aangegeven te kijken of er meer informatie over het leveringsproces kan worden gedeeld. Daarnaast zijn er meerdere partijen die kijken naar de mogelijkheden om doorverkoopmogelijkheden van mobiele apparatuur onmogelijk te maken.

Meer over dit initiatief is hier terug te vinden.