Twinkle | Digital Commerce

Aandeel betalen met smartphone en smartwatch fors gestegen

2024-04-04
1000562
  • 1:13

Consumenten pakken steeds vaker de smartphone of smartwatch erbij als ze in de winkel iets willen afrekenen. In totaal wordt nu bijna een op de drie betalingen op die manier gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek van de Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. Ruim zeven van de tien betalingen aan de kassa waren afgelopen jaar contactloos. Dat aandeel is al enkele jaren nagenoeg gelijk. Nieuw is een verschuiving naar betalen met de smartphone of smartwatch. Dat gebeurde in 2022 nog in 21 procent van de gevallen, het afgelopen jaar kwam dat 8 procentpunt bij: 29 procent van de betalingen werden met de devices gedaan.

Dat gaat ten koste van de contactloze betalingen met de pinpas. Die zijn nog steeds goed voor het grootste aandeel betalingen aan de kassa, maar dat aandeel nam wel af van 49 naar 43 procent.

Koploper in 2024?

Volgens de Betaalvereniging Nederland was er in 2023 een interessante verschuiving zichtbaar qua betalingen met smartphone en smartwatch: in de eerste maand van 2023 hadden die betalingen een aandeel van 23 procent, in de laatste ging het om 33 procent. Als dit zich verder voortzet, zal betalen met mobiele of smartwatch in de loop van dit jaar de meest gebruikte manier zijn om aan de kassa af te rekenen.

Het aandeel betalen met contant geld is al drie jaar op rij 20 procent. In 2013 was dit nog 57 procent.