Twinkle | Digital Commerce

AI-regelgeving door vertegenwoordigers van de EU-lidstaten goedgekeurd

2024-02-05
1000562
  • 0:52

EU-landen willen kunstmatige intelligentie reguleren door middel van de AI Act. De eerste stap is genomen door het goedkeuren van deze wet, maar de Raad van Ministers en het Parlement moeten het nog eens worden.

Dit meldt Zeit Online. Onderhandelaars uit de lidstaten en het Europees Parlement waren het in december in principe al eens over de AI-regelgeving. In de toekomst zullen ontwikkelaars teksten, geluiden en afbeeldingen die met kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd, duidelijk moeten labelen om mensen niet te misleiden. Voor ‘risicovolle’ toepassingen, zoals gezichtsherkenning bij veiligheidsautoriteiten, zou nadere regelgeving moeten gelden. Massa-surveillance met biometrische gegevens is, net als in China, fundamenteel verboden.

In de toekomst zal de regelgeving AI-toepassingen indelen in verschillende risicoklassen. Aanbieders moeten voldoen aan veiligheids- en transparantievereisten die passend zijn voor de klassen. Volgens deskundigen zou de regelgeving model kunnen staan voor wetten in andere landen.

Lees ook: ‘ChatGPT en aansprakelijkheid’ (Twinkle 7 2023)