Twinkle | Digital Commerce

Tikkie en Tomra komen met slimme prullenbak die statiegeld meteen terugstort

2024-01-10
1000562
  • 1:01

Recyclebedrijf Tomra en betaaldienst Tikkie introduceren de SmartBin, een slimme prullenbak waarin consumenten herbruikbare bekers kunnen gooien. Via een Tikkie krijgen ze het betaalde statiegeld meteen op hun rekening gestort.

De twee bedrijven testten de nieuwe prullenbak eerder bij Burger King en brengen hem nu op de markt. Volgens de initiatiefnemers moet de SmartBin een uitkomst bieden aan fastfoodketens, die sinds dit jaar de wettelijke verplichting hebben om alternatieven te bieden voor single use plastic. ‘De fastfood-sector is net overgestapt op bestelzuilen en er is daarom behoefte aan een systeem waarbij het niet nodig is bekers over de toonbank in te nemen. Dat is door personeelstekorten en rijvorming eigenlijk geen haalbare kaart. Ook nemen bestaande inzamelsystemen veel ruimte in en zijn deze behoorlijk kostbaar, ook omdat vaak meerdere machines per locatie nodig zijn’, aldus Mark Delwig, commercieel directeur van Tomra.

De bekers die kunnen worden ingeleverd in de SmartBin worden door medewerkers bij de bestelling geladen met waarde. Als klanten de beker vervolgens na gebruik in de prullenbak gooien, krijgen ze een bon met een Tikkie QR-code, vervolgens wordt het statiegeld teruggestort.