Twinkle | Digital Commerce

Locatus: winkelleegstand neemt licht toe, vergrijzing baart zorgen

2024-01-10
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

De winkelleegstand in de Nederlandse winkelstraat nam in het laatste kwartaal van 2023 licht toe. De leegstand bleef vorig jaar lange tijd stabiel op 6 procent van het aantal winkelpanden. In de laatste drie maanden is dat opgelopen naar 6,2 procent.

Dat meldt Locatus, dat winkelcentra in kaart brengt. Als voornaamste reden voor de leegstandstijging wordt een sterke afname van het aantal actieve retailers genoemd. Dit aantal daalde met bijna 3.000 ondernemers. De grootste daling is te zien in de detailhandel, daar nam het aantal ondernemers met ruim 2.000 af.

Volgens Locatus heeft de afname twee oorzaken: zo stoppen veel retailers een slecht lopende onderneming voordat het tot een faillissement komt, ook is de gemiddelde leeftijd van retailers relatief hoog en hebben zij vaak geen bedrijfsopvolger. Volgens het bedrijf zal hoge leeftijd ook de komende jaren een belangrijke oorzaak zijn voor het stoppen van retailers. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de huidige zelfstandige ondernemers 55 jaar of ouder zijn. Van deze ondernemers heeft driekwart nog geen opvolging geregeld.