Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: je succes vergroten op marketplaces

2023-12-14
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:16

Het is al lang geen geheim meer dat customer journeys steeds vaker beginnen op marketplaces. Behalve op de bredere platformen kunnen kopers en verkopers terecht op een groeiend aantal marketplaces in niches, in binnen- en buitenland. Alles valt en staat met het succes van de marketplace en van jouw merk. De expertgroepen van onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow, onderdeel van Thuiswinkel.org, hebben ook dit jaar onderzoek gedaan naar succesvol verkopen via marketplaces. Hoe vergroot je je succes bij het verkopen op een marketplace?

Een van de expertgroepen heeft specifiek gekeken naar de succesfactoren voor het bouwen van een merk op verschillende marketplaces, aan de hand van een aantal cases van aansprekende merken. De experts benoemen daarbij drie trends:

• Merken streven naar controle over hun positionering op marketplaces met unieke, informatierijke en kanaalspecifieke content.
• Specifieke marketplace-advertentiecampagnes worden steeds meer ingezet, waarmee merken gericht zichtbaarheid inkopen.
• Duurzaamheid wint aan belang. Aangezien marketplaces zien dat duurzaamheid voor consumenten belangrijk is, geven zij duurzame producten extra aandacht binnen het platform. Dit komt de vindbaarheid en conversie ten goede.

De expertgroep gaat in de bluepaper Succesvol je merk bouwen op marketplaces verder specifiek in op Gen Z, de consument van de toekomst. Belangrijk advies is de content aan te passen aan de doelgroep, aangezien zij duidelijk andere behoeften hebben dan 65+’ers.

Je eigen marketplace starten

Een eigen marketplace bouwen biedt veel kansen. Denk aan het vergroten van het productaanbod, verkrijgen van extra data door de komst van verkooppartners, verstevigen van de klantrelatie en het spreiden van risico’s. De betrouwbaarheid van je partners is daarbij van cruciaal belang. De expertgroep geeft een uitgebreide overview van manieren om winst te maken met je eigen marketplace. Daarbij gaan ze uit van het feit dat winst uit meer kan bestaan dan alleen geld. Leer van de ervaringen van grote (inter-)nationale bedrijven en verdiep je in zowel kwalitatieve als kwantitatieve voordelen. Maak gebruik van de zogenoemde Platform Profitability Template die de expertgroep aanbiedt. Hiermee kun je zelf de potentie van je marktplaats berekenen.

Internationaal succes via marketplaces

Wil je de grens over? Dan zijn marketplaces een goede springplank. Ze verlagen de drempel voor expansie, omdat je veel potentiële kopers kunnen bereiken via een bestaande infrastructuur. Makkelijk is het echter niet, omdat marketplaces in verschillende landen echt van elkaar verschillen. En consumenten in een ander hebben natuurlijk ook andere behoeften en gewoontes. Het is daarom ook niet gek dat je de eerste twee jaar (klein) verlies draait. De expertgroep komt met een actielijst en go-to-marketplan om het succes op internationale marketplaces te vergroten.