Twinkle | Digital Commerce

Rijksoverheid: ‘Drie op de vijf krijgt weleens bericht van nepbezorgdienst’

2023-12-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:19

De Rijksoverheid roept deze tijd Nederlanders op extra waakzaam te zijn op frauduleuze berichten van online criminelen die zich voordoen als bezorgdienst. De overheid start dan ook de campagne ‘Laat je niet interneppen’.

Uit onderzoek zou blijken dat 3 op de 5 Nederlanders weleens een nepbericht ontvangt dat van een bezorgdienst lijkt te komen. Bijna de helft van de mensen die weleens zo’n bericht ontvangt, controleert zelden of nooit als een vergelijkbaar bericht verwacht wordt. De kans dat mensen op die manier in ‘de val’ lopen is dus groter, en daar wil de Rijksoverheid wat aan doen. Met de gestarte campagne worden Nederlanders opgeroepen om goed de afzender van online berichten te controleren en bij twijfel het bericht weg te klikken.

85 procent van de Nederlanders ontvangt weleens een nepbericht via e-mail, sms of WhatsApp. De helft krijgt er meerdere per maand. Uit het onderzoek zou blijken dat mensen die minder aandacht besteden aan het controleren, bijna drie keer zo vaak op een valse link klikken. Het recept is bekend: als iemand op zo’n link klikt, en ook nog enkele gegevens invult, is het vaak kassa voor criminelen.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius: ‘Online criminelen maken misbruik van je goede vertrouwen door zich voor te doen als een bekende organisatie. Deze criminelen weten dat veel mensen een nepbericht minder goed herkennen als ze op zo’n moment daadwerkelijk een soortgelijk bericht verwachten. Zeker in de drukke maand december. Daarom zeg ik: ‘laat je niet interneppen!’”