Twinkle | Digital Commerce

Hoge Raad: bezorgers Deliveroo zijn geen zzp’ers

2023-03-24
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in een langdurige zaak tussen vakbond FNV en maaltijdbezorger Deliveroo. De bezorgers van Deliveroo zijn definitief werknemers en geen zzp’ers.

De zaak loopt al sinds 2018. Toen Deliveroo – dat inmiddels niet meer actief is in Nederland – besloot om aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen en voortaan alleen nog met zzp’ers te werken. Vakbond FNV stapte daarop naar de rechter.

Volgens FNV zouden maaltijdbezorgers binnen de zzp-constructie er financieel op achteruit gaan en zouden er meer risico’s zijn bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kregen medewerkers niet doorbetaald bij ziekte. Deliveroo aan de andere kant stelde dat maaltijdbezorgers zelfstandigen waren omdat ze zelf bepaalden wanneer ze wilden werken en onder andere ritten konden weigeren.

Eerder besloten de rechtbank en het gerechtshof al dat maaltijdbezorgers wel degelijk in dienst waren. Vooral omdat er sprake was van een gezagsverhouding. De Hoge Raad gaat nu mee in die beredenering.

Ondanks dat Deliveroo al sinds vorig jaar uit Nederland weg is, kan de uitspraak wel gevolgen hebben. Zo eist FNV dat loon en toeslagen nog worden nabetaald aan maaltijdbezorgers van Deliveroo. Daarnaast kan de uitspraak gevolgen hebben voor andere bedrijven die met gelijkwaardige constructies werken.

Vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van vakbond FNV is te spreken over de uitspraak en stelt dat de overheid nu actie moet ondernemen. ‘Nederland is met deze uitspraak een stuk rechtvaardiger geworden. Wij roepen Den Haag op om nu echt in actie te komen, want de constructie van vergelijkbare bedrijven als Deliveroo, Uber en Temper zijn niet goed voor de medewerkers én niet goed voor de arbeidsmarkt en de samenleving als geheel.’