Twinkle | Digital Commerce

Amazon aangeklaagd voor misleidende praktijken

2023-06-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:45

Online retailer Amazon is aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) voor misleidende praktijken bij Prime. De retailer zou klanten zonder hun toestemming hebben ingeschreven bij de dienst.

Dit meldt de NOS. Amazon Prime is een abonnement waarmee je snellere en gratis verzending van je producten krijgt. Deze dienst is echter niet gratis en Amazon zou het consumenten te moeilijk hebben gemaakt om dit abonnement weer op te zeggen. De dienst kost klanten omgerekend ruim 125 euro per jaar. Volgens de FTC lag het aan zogeheten ‘dark patterns’. Klanten werden bij het afrekenen misleid door de verschillende opties om je op de extra dienst te abonneren, waardoor het lastig was om de optie te vinden waarmee je alleen de aankoop afrondde. Als klanten zich vervolgens wilden uitschrijven voor Prime moesten ze zich door veel onnodige stappen worstelen. Amazon vindt dat de toezichthouder er helemaal naast zit en is het niet eens met de aantijgingen.

De FTC houdt Amazon al langer in de gaten. In 2019 maakte de toezichthouder bekend een onderzoek te starten naar de machtspositie van Amazon. Ook andere internetreuzen als Google, Facebook en Apple zouden scherper in de gaten gehouden geworden.

Reactie Amazon
“De beweringen van de FTC zijn onjuist wat betreft de feiten en wetgeving. Onze klanten zijn dol op Prime en door het ontwerp maken we het voor klanten duidelijk en eenvoudig om zich aan- of af te melden voor hun Prime-lidmaatschap. Zoals met al onze producten en diensten, luisteren we voortdurend naar feedback van klanten en zoeken we naar manieren om de klantervaring te verbeteren. We kijken uit naar de verduidelijking van de feiten naarmate deze zaak zich verder ontwikkelt. We vinden het zorgwekkend dat de FTC deze rechtszaak aankondigde zonder ons hiervan op de hoogte te stellen, terwijl wij gesprekken voeren met FTC-medewerkers om ervoor te zorgen dat ze de feiten, context en juridische kwesties begrijpen. En voordat we een dialoog met Commissarissen zelf konden voeren, alvorens ze een rechtszaak aanspanden. Hoewel het buitengewoon teleurstellend is dat men heeft afgeweken van de normale gang van zaken, kijken we ernaar uit om onze zaak voor de rechtbank te bewijzen.”