Twinkle | Digital Commerce

Weinig reden voor optimisme bij optimistisch PostNL

2023-05-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:48

Begin dit jaar maakte pakketbezorger PostNL bekend te moeten bezuinigen vanwege een toename in kosten en een onzekere markt. Daarbij worden onder andere zo’n twee- tot driehonderd banen geschrapt. Dat PostNL genoodzaakt is die stappen te zetten is terug te zien in de eerste kwartaalcijfers van 2023: het pakketvolume en de omzet dalen, de winst keldert.

PostNL bezorgde in de eerste drie maanden van 2023 81 miljoen pakketten, 6,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022. Post bezorgen doet het bedrijf ook steeds minder. Het aandeel post is al lager dan de pakketdivisie, en dat volume daalde in het eerste kwartaal nog eens met 10,8 procent. Het gevolg is dat de omzet van het bedrijf met 3 procent afneemt tot 783 miljoen euro. Gezien de dalende volumes valt dat nog enigszins mee. Maar dat valt niet te zeggen over het resultaat. Onder de streep blijft er 4 miljoen euro over, een forse daling van 89 procent.

Oorzaak van de winstdaling ligt vooral in de stijgende kosten bij PostNL. Volgens het bedrijf was er in het eerste kwartaal sprake van een kostenstijging van 54 miljoen euro. 10 miljoen daarvan is een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris aan het personeel. Een gevolg van stevige onderhandelingen die PostNL voerde met vakbonden over een nieuwe cao.

Weinig reden om de vlag uit te hangen bij PostNL. Dat doet het bedrijf dan ook niet, maar ceo Herna Verhagen ziet wel lichtpuntjes: ‘De feitelijke volumes bij Pakketten, zowel binnenlands als internationaal, vielen gunstig uit in vergelijk met onze prognoses, met name in maart. Tezamen met een goede operationele leverage leidde dat tot iets betere kwartaalresultaten dan we hadden verwacht.’ De ceo stelt tevreden te zijn met PostNL’s start in 2023. Het bedrijf moet namelijk besparen en was dan ook eerder al voorzichtig met de prognose voor het huidige boekjaar. ‘In een economisch klimaat dat wisselvallig en onzeker blijft, liggen we op koers om onze verwachtingen voor 2023 waar te maken, namelijk een genormaliseerde ebit van tussen de 70 en 100 miljoen euro.’