Twinkle | Digital Commerce

PostNL ontslaat 200 tot 300 mensen, kostenbesparing loopt nog jaren door

2023-02-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

PostNL moet de komende jaren meer kosten gaan besparen. Daarom worden er dit jaar onder andere twee- tot driehonderd mensen ontslagen. Ook worden er meer kosten bespaard, vooral in de pakketdivisie.

Die aankondiging doet het bedrijf bij de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers, die van het vierde kwartaal in 2022. In dat kwartaal verstuurde PostNL in Nederland 3,8 procent minder pakketten, wat neerkomt op 94 miljoen pakketten, 5 miljoen minder dan het vierde kwartaal in 2021.

Het is vooral het resultaat dat de pakketbezorger er toe aanzet om actie te ondernemen. Onder de streep daalde het resultaat in totaal met 54 procent naar 41 miljoen euro, over het gehele jaar 2022 gaat het zelfs om een daling van 68 procent.

Die winstdaling komt door een toename van kosten en een onzekere markt, aangevoerd door een laag consumentenvertrouwen en hoge inflatie. ‘Dat werkte door in onze resultaten’, stelt ceo Herna Verhagen: ‘We hadden te maken met sterk stijgende arbeids- en brandstofkosten. Tegelijkertijd stonden de pakketvolumes onder druk door de impact van de economische situatie op consumentenbestedingen, maar ook door overcapaciteit in de markt.’

Jaren besparen

En dus moet PostNL besparen. Dat gaat dus in eerste instantie om het ontslaan van zo’n twee- tot driehonderd werknemers. Ook worden andere maatregelen genomen om kosten te besparen, vooral bij de pakketdivisie. Wat die maatregelen zijn is niet bekend. Wel is duidelijk dat PostNL in 2023 zo’n 20 miljoen euro wil besparen. In 2024 moet zo’n 25 miljoen euro extra worden bespaard en vanaf 2025 jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro. Wel wordt nog 10 miljoen euro geïnvesteerd in innovatie.

Voor het huidige boekjaar verwacht PostNL een resultaat van tussen de 10 en 40 miljoen euro. Lager dus dan het afgelopen jaar.