Twinkle | Digital Commerce

Shopify ontslaat 2.000 medewerkers en verkoopt logistieke tak

2023-05-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:15

E-commerce platform Shopify ontslaat twintig procent van zijn personeel als onderdeel van een reorganisatie. Het gaat naar verwachting om zo'n 2.000 medewerkers. Daarnaast verkoopt Shopify zijn logistieke divisie aan Flexport, een logistiek bedrijf.

Dat maakt het bedrijf bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De nieuwe reorganisatie volgt binnen tien maanden na een eerdere ronde, waarbij Shopify al 10 procent van het personeel ontsloeg. De nieuwe ontslagen zijn volgens CEO Tobi Lütke noodzakelijk voor Shopify om te kunnen focussen op zijn kernactiviteiten: het ontwikkelen van software en diensten voor online retailers. De logistieke tak was een ‘zijmissie’ die afleidde van de focus, aldus Lütke.

Aan de cijfers ligt het in ieder geval niet. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2023 een omzet van 1,2 miljard dollar, 22% meer dan een jaar eerder. Het kwartaalvolume van verkopen via het platform steeg met 11% naar 43,2 miljard.

Flexport

Shopify richtte enkele jaren geleden een logistieke divisie op om retailers te helpen bij verzending en levering van goederen. Het bedrijf investeerde veel in deze tak, onder meer door in 2022 logistiek bedrijf Deliverr over te nemen voor 2,1 miljard dollar. Nu wordt de hele logistieke divisie verkocht aan Flexport. In ruil daarvoor krijgt Shopify 13% van de aandelen. Flexport wordt momenteel gewaardeerd op 8 miljard dollar.

Lütke ziet de reorganisatie als noodzakelijk voor Shopify om wendbaar te blijven in ‘een decennium van enorme veranderingen’. Na de ontslagronde telt Shopify nog ongeveer 9.000 medewerkers, verdeeld over kantoren in onder meer Ottawa, San Francisco, Berlijn en Singapore.